Premierul in functie Vladimir Putin ar fi criticat aspru Gazprom pentru prestatia din iarna si pentru strategia de piata, scrie Kommersant, citind surse participante la o sedinta dedicata energiei. Ministerul Energiei a confirmat faptul ca in perioada gerurilor din aceasta iarna compania a intrerupt furnizarea de gaze catre Europa, consumatorii rusi fiind salvati de rezervele din depozitele subterane si de producatorii independenti, care au asigurat volumul necesar de carburant.

In plus, Gazprom nu a reusit nici pana acum sa ajunga la nivelul de productie de dinainte de criza. In acest context, pentru a determina compania sa lucreze mai bine, ministrul energiei intentioneaza sa conditioneze bonusurile top-managerilor nu de indicii medii de productie, ci de indicii maximali.

Expertul Valeri Nesterov de la Troika dialog a definit propunerea Ministerului Energiei drept „de bun simt si logica”, pentru ca, „intr-un moment in care in intreaga lume se schimba radical tabloul din energie – atat din punctul de vedere al rezervelor, cat si al productiei si consumului – o structura precum Gazprom trebuie tinuta sub un control strict".

Nesterov aminteste, printre altele, ca peste opt ani, Statele Unite promit sa-si asigure in totalitate necesarul atat de petrol, cat si de gaze naturale, „cel mai ieftin din lume”. Consumatorii de gaze isi schimba, la randul lor atitutudinea si orientarile, iar in tot acest timp, „Gazprom continua sa ramana concentrat exclusiv pe piata europeana”. In opinia expertului, Gazprom are nevoie, evident, de mai multa flexibilitate, scrie Kommersant.