Gigantul rus Gazprom a publicat vineri un profit net in scadere cu 34% in primul semestru din exercitiul financiar, din cauza reducerii vanzarilor si a unei deterioari a profitabilitatii care s-a accelerat in timpul verii, scrie AFP.

Profitul net a fost de 508 miliarde de ruble (12,5 miliarde dolari) intre aprilie si septembrie, a precizat grupul intr-un comunicat. Cifra de afaceri a scazut cu 5%, la 2.230 miliarde ruble (55,1 miliarde euro).

Grupul s-a confruntat cu o sacadere de 15% a vanzarilor de gaze intr-un semestru, la 1.244 miliarde ruble (30,7 miliarde euro). Livrarile de gaze spre regiunea "Europa si alte tari" au scazut la 1%, pana la 731 miliarde ruble (18 miliarde de euro), dar cu 10% in volum.

Aceasta reducere a fost compensata in mare parte de majorarea preturilor (+13%), a precizat Gazprom.

Pe trimestrul al doilea (iulie-septembrie), profitul net a scazut cu 50% la 150 miliarde ruble (3,7 miliarde de euro) iar cifra de afaceri a scazut cu 2,4% la 1.005 miliarde ruble (24,8 miliarde euro).

Gazprom, un adevarat imperiu construit pe structura de productie mostenita de la Uniunea Sovietica, controleaza peste un sfert din rezervele mondiale de gaz.

Compania a lansat la finele lui octombrie punerea in exploatare a imensului zacamant de la Bovanenkovskoie, in peninsula Iamal din zona Arctica, una dintre regiunile cele mai inospitaliere din lume.

In fata degradarii cererii pe piata europeana, Gazprom incearca acum sa se orienteze acum spre zona asiatica, unde preturile sunt relativ stabile si cererea mai solida, si a anuntat in aceasta saptamana ca intentioneaza sa cheltuiasca aproape 30 de miliarde de euro pentru extragerea gazului din zacamantul Ciaianda din Siberia si sa contruiasca un gazoduct de peste 3.000 de kilometri pentru a le transporta spre Vladivostok, in Extremul Orient.