​Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a hotarat joi cresterea numărului membrilor Directoratului companiei de la trei la cinci. Totodata, a decis revocarea lui directorului general adjunct, Octavian Lohan, din functia de membru al Directoratului. Octavian Lohan a detinut, anul trecut, timp de cateva luni, si functia de director general al companiei. Consiliul de Supraveghere a mai decis si numirea lui Ioan Diaconu, Ciprian-Gheorghe Diaconu şi Adrian-Constantin Rusu in functia de membru al Directoratului. Acestia detineau diverse functii in cadrul companiei. Transelectrica este renumita pentru schimbarile foarte dese de directori.

Schimbari importante au avut loc si in urma cu doua saptamani. Atunci, Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica a decis revocarea lui Andrei Gabriel Benghea-Malaies din functia de director general interimar al companiei. In locul sau a fost numit Stefan Gheorghe, fost director general interimar al Hidroelectrica. Transelectrica este renumita pentru schimbarile foarte dese de directori.

Din provizorat in provizorat

Compania are un un consiliu de supraveghere provizoriu, numit in noiembrie 2012, din care fac parte sapte persoane: fostul ministru delegat pentruMediul de Afaceri Lucian Isar, Dan Voiculescu (administrator al firmei Argus Constanta), Petrisor Ovidiu Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, functie din care a demisionat in septembrie), Adrian Gheorghe Costin (director in Autoritatea Nationala a Vamilor),Dumitru Parvulescu (secretar general adjunct in Ministerul Economiei, arestat in sepembrie pentru 24 ore intr-un dosar de abuz in serviciu si luare de mita), Gabriel Gheorghe Gheorghe (fost comisar superior al Garzii Financiare Sibiu, care in iulie l-a inlocuit pe fostul sef al OPSPI in CA al Transelectrica) si Radu Bugica (fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact).

In cele patru luni de provizorat (din care au ramas doua saptamani), ar fi trebuit facute toate demersurile necesare in vederea aplicarii OUG privind guvernanta corporatista, astfel incat sa fie selectati managerii privati. Acest lucru nu s-a intamplat.

Transelectrica va înlocui o parte din membrii Consiliului de Supraveghere al companiei în sedinta din 14 martie 2013 a Adunării generale ordinare a acţionarilor. Tot atunci va fi stabilită perioada mandatului noilor membri ai Consiliului de Supraveghere, până la desemnarea unui Consiliu, potrivit OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.