Exporturile de petrol ale Venezuelei ar putea sa-si revina dupa mai multi ani de declin in timpul presedintiei lui Hugo Chavez, transmite Associated Press, citata de Agerpres. In urma decesului lui Hugo Chavez, Venezuela (tara membra a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol si detinatoarea unor rezerve importante de petrol) se confrunta cu incertitudine politica care ar putea provoca turbulente in industria sa petroliera. Analistii sustin ca, si in cazul celui mai bun scenariu, ar dura cativa ani pentru a creste productia si exporturile. Cu toate acestea, orice nou guvern va avea un stimulent economic pentru a face din acest sector o prioritate.

Exporturile de petrol ale Venezuelei au scazut de la trei milioane barili pe zi in 2000 la 1,7 milioane barili pe zi in 2011. Chavez a folosit o mare parte din veniturile din petrol pentru a finanta programele sociale dar a reinvestit putin pentru exploatarea unor noi campuri si inlocuirea campurilor epuizate.

Deocamdata nu exista semnale din partea companiei petroliere nationale, Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) daca va incerca sa obtina mai multe investitii straine pentru a creste productia. Insa Chavez avea o influenta atat de mare asupra companiei incat decesul sau ar putea modifica semnificativ directiei.

"Fara charisma si forta sa de caracter, nu este deloc clar cum succesorul sau va mentine sistemul creat de Chavez", a declarat Daniel Yergin, autorul unei carti pe tema politicilor energetice globale.

Reactia pietei petroliere mondiale la moartea lui Chavez a fost una limitata, cotatia petrolului a crescut usor la New York pana la 91,05 dolari per baril.

Analistii sustin ca productia de petrol a Venezuelei ar putea sa continue sa scada pe termen scurt deoarece directorii PDVSA nu vor avea mesaje clare din partea unui guvern in tranzitie. Insa oferta de petrol a Venezuelei a scazut timp de multi ani iar in prezent pietele sunt bine aprovizionate astfel ca nu exista ingrijorari cu privire la o noua scadere a ofertei Venezuelei.

Insa in cazul in care instabilitatea va izbucni ca urmare a luptei pentru putere acest lucru ar putea conduce la o scadere dramatica a exporturilor si la cresterea presurilor, considera Sarah Ladislaw.

Odata ce noul guvern va fi instalat este foarte probabil ca va incerca sa rezolve cat mai rapid posibil problemele cu care se confrunta industria energetica. O crestere a productiei si exporturilor de petrol ar fi o veste buna pentru Venezuela.