Un numar de 103 companii din intreaga lume si-au aratat interesul cu privire la proiectul cu o valoare estimata de 110 milioane euro pentru retehnologizarea hidrocentralei de mare putere, CHE Stejaru, informeaza Hidroelectrica. Acestea au solicitat documentatia de precalificare, in cadrul procesului de licitatie publica deschisa cu participare internationala, organizata conform politicilor bancii finantatoare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pe 15 Martie 2013, la sedinta de deschidere a aplicatiilor pentru precalificare, s-au prezentat 25 de companii din intreaga lume, grupate in 17 consortii. Au participat companii din China, Germania, Austria, Spania, Franta, Rusia, Israel, Finlanda, Norvegia, Croatia si Slovenia, un singur consortiu avand in componenta o companie din Romania.

In luna decembrie 2012, administratorul judiciar si administratorul special ai Hidroelectrica impreuna cu reprezentantii BERD, au agreat, la Londra, reluarea procesului de licitatie pentru proiectul de retehnologizare al CHE Stejaru dupa ce acesta a fost suspendat in iulie 2012, ca urmare a intrarii societatii in insolventa. Finantarea proiectului a fost contractata in iulie 2011 si este asigurata printr-un credit sindicalizat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, 70 milioane Euro, ErsteBank si CaixaBank, cate 20 milioane Euro, fiecare.

CHE Stejaru, cu o productie anuala de 435.000.000 KWh si peste 50 de ani de operare in Sistemul Energetic National, a fost pusa in functiune intre anii 1960-1961 si este echipata cu 6 turbine verticale de tip Francis cu o putere totala instalata de 210 MW. Lucrarile de retehnologizare vor face posibila functionarea in conditii de siguranta si la randamente maxime a CHE Stejaru pentru inca cel putin 30 de ani.

Documentatia de atribuire a fost finalizata in luna februarie 2013, urmeaza a fi supusa aprobarii Consiliilor tehnico-economice ale Hidroelectrica, cat si aprobarii Administratorului Judiciar si a Board-ului tehnico-economic al BERD si va fi disponibila la sfarsitul lunii aprilie 2013, pentru firmele care indeplinesc criteriile de calificare in vederea depunerii ofertelor tehnice si comerciale angajante.