Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca Rusia "nu a intors spatele" gazelor de sist, o chestiune in care Gazprom s-a aratat intotdeauna sceptica, recunoscand insa ca aceasta resurse prezinta numeroase dezavantaje, scrie AFP.

"Nu am intors spatele gazelor de sist", a afirmat seful de stat, intr-o emisiune televizata de intrebari-raspunsuri din partea telespectatorilor.

"Expertii internationali apreciaza ca Rusia ofera importante perspective in termeni de gaze de sist (...) Trebuie urmarita chestiunea", a precizat acesta.

Grupul public Gazprom nu inceteaza sa repete ca nu crede in potentialul acestei produse. In mai multe randuri, a calificat dezvoltarea gazelor de sist in America de Nord drept o "bula".

"A ratat Gazprom revolutia gazelor de sist sau nu? Nu avem un raspuns", a spus Vladimir Putin, intrebat asupra acestei chestiuni.

Presedintele rus a subliniat problemele pe care le ridica aceasta resursa: costuri de extractie "mult mai ridicate" decat zacamintele traditionale si consecinte "enorme" pentru mediu.

"Avem destul gaz si deja nu mai stim ce sa facem cu ce avem", a adaugat seful de stat.

Gazprom se confrunta in prezent cu o scadere a consumului in Europa si in Rusia. In fata acestei situatii, gigantul rus incearca sa se orienteze spre piata asiatica dar aici risca sa se confrunte cu concurenta americana, a carei productie a explodat gratie dezvoltarii rapide a gazelor de sist.