Consumul de energie electrica in Bulgaria continua sa fie la un nivel foarte scazut, scrie luni cotidianul sofiot Trud, dupa ce duminica, la ora 04.00, a fost atins un nou record: consumul a scazut pana la numai 2.436 MW/h. Acesta este de aproape patru ori mai putin fata de zilele de iarna, cand acesta se ridica de obicei la 8.000 MW/h, transmite Agerpres.

Din cauza consumului mic, la sfarsitul saptamanii trecute toate centralele care produc energie din surse regenerabile functionau cu 40% din capacitate, iar centrala nucleara de la Kozlodui, cu 50% din capacitate. Potrivit expertilor, nici in perioada sarbatorilor din mai bulgarii nu vor folosi mai multa energie electrica.

Sectorul energetic bulgar s-a confruntat, in martie si aprilie, cu o criza de supraproductie. Potrivit datelor anuntate la inceputul lunii aprilie de Ministerul Economiei si Energiei, productia depaseste consumul de 2,5 ori: capacitatea tuturor centralelor din tara se ridica la 12.000 de megawati, in timp ce consumul intern se limiteaza la 4.700 de megawati, iar alti 300 de megawati sunt exportati.

In alta ordine de idei, Standart scrie ca bulgarii au depozite de 400 de milioane de euro in banci europene. Ziarul citeaza datele Bancii Centrale Europene, potrivit carora bulgarii prefera sa-si faca depozite bancare in Germania, Cipru, Austria si Cehia. Statistica nu cuprinde date privind depozitele din Elvetia unde, conform unor surse neoficiale, bulgarii ar avea circa 300 de milioane de euro.