Necesarul investitional in domeniul energetic din Romania este de circa 3-4 miliarde euro pe an, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, cu ocazia lansarii Pactului pentru energie. "In urma studiilor pe care le-am realizat, necesarul investitional al domeniului energetic din Romania este de 3- 4 miliarde euro pe an, in toate sectoarele", a afirmat Mariana Gheorghe. Aceasta a precizat ca pentru realizarea unor astfel de investitii trebuie indeplinite trei conditii.

Cele trei conditii sunt: un cadru legislativ predictibil si stabil, realizarea unei strategii energetice nationale pe termen lung si un existenta unui act public-administrativ mai prietenos cu investitiile.

"Este nevoie de un cadru legislativ si de reglementare pentru incurajarea investitiilor, un cadru predictibil si stabil. Sustinem nevoia unei strategii nationale coerente in domeniul energetic pe termen lung. In afara de cadrul legislativ si strategia nationala, este necesar un act public-administrativ mult mai prietenos investitiilor", a spus Mariana Gheorghe.

Pactul Pentru Energie este o initiativa a societatii civile, a mediului academic si a celui de afaceri, sub egida si coordonarea Academiei Romane. Aceasta initiativa isi propune stabilirea unui consens intre actorii relevanti ai sistemului energetic romanesc cu privire la obiectivele strategice ale dezvoltarii sectorului si la principiile fundamentale necesare guvernantei energetice in Romania.

Pactul contureaza opt directii prioritare: cresterea securitatii energetice a Romaniei prin actiuni interne si externe; optimizarea unui mix de energie primara echilibrat si diversificat; eficienta energetica, energii regenerabile si protectia mediului; promovarea unor mecanisme adecvate pentru protectia consumatorului vulnerabil; sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare si de educatie profesionala; crearea unui cadru legislativ si de reglementare functional, stabil si predictibil, favorabil investitiilor; asigurarea guvernantei corporative a companiilor de stat in baza principiilor unei piete energetice functionale; cresterea importantei Romaniei ca actor pe piata energetica europeana.