​Radu Cernov, partener in Societatea Civila de Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii), si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului de Administratie al Transgaz. Potrivit unei informari transmise BVB de catre Trangaz, demisia este "motivata de riscul afectarii imaginii Transgaz prin unele critici publice, din partea reprezentantilor unor actionari minoritari, asupra legitimitatii activitatii managementului recent desemnat". Este a doua demisie din noul CA desemnat in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa cu doar o luna si jumatate in urma. Pe 4 iunie, si-a dat demisia si Mihaela Preda.

Mihaela Preda lucreaza la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Acesta ar putea fi si motivul pentru care si-a dat demisia. Potrivit legislatiei europene (Directiva 73/2009) si cea romaneasca (Legea 123/2011), o persoana nu poate ocupa o functie intr-un organism care exercita controlul asupra unui producator de gaze (OPSPI controleaza Romgaz) in acelasi timp cu o functie in cadrul unui operator de transport (Transgaz). Locul sau este ocupat provizoriu de Bogdan George Iliescu.

In ceea ce-l priveste pe Radu Cernov, acesta va ocupa functia de membru provizoriu in Consiliul de Administratie pana la intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor din data de 9 iulie.

Numirile de la Transgaz, companie cu cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei in 2012, s-au lasat cu acuzatii din partea Fondului Proprietatea. Componenta noului Consiliu de Administratie a fost decisa in sedinta AGA din 30 aprilie. Au fost alesi cinci membri, toti fiind propuneri din partea actionarului majoritar, fiind ignorati actionarii minoritari. Fondul Proprietatea s-a suparat si reclamat faptul ca au fost incalcate grav standardele de guvernanta corporativa la Transgaz. Adunarea Generala a Actionarilor de la Transgaz, care a avut loc in data de 30 aprilie 2013, a decis numirea in Consiliul de Administratie al companiei a unor membri recomandati de Ministerul Economiei. Astfel, Consiliul de Administratie al Transgaz nu include in acest moment niciun candidat recomandat de vreunul dintre actionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea. A cincea persoana numita, Ioan Rusu, era deja membru CA si, in plus, era in acel moment si director general al Transgaz. Propunerea initiala pentru a cincea persoana era Claudiu Liviu Doros, director general adjunct SIF Moldova din 2009, si a fost inaintata de SIF Moldova. Fondul Proprietatea a cerut Consiliului de Administratie al Transgaz reconvocarea unei Adunari Generale a Actionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administratie pe baza votului cumulativ. "Am formulat aceasta solicitare avand in vedere si faptul ca investitorii care au cumparat actiuni in timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia sa isi exprime votul in cadrul AGA din 30 aprilie", arata Fondul Proprietatea pe 8 mai. Vezi aici componenta initiala a Consiliului de Administratie al Transgaz.

Radu Cernov este partener in Societatea Civila de Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii). In CV-ul sau se arata ca este specializat, printre altele, in energie si infrastructura. Numele sau a aparut intr-un scandal in presa legat de contractele pe care societatea Sova& Asociatii le-ar fi incheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Potrivit ziarului Adevarul, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un control in urma caruia ar fi constatat ca Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, din zona de influenţă a lui Victor Ponta.

In urma cu cateva zile, adica pe 4 iunie, Consiliul de Administratie l-a desemnat pe Petru Vaduva in functia de director general al Transgaz. Acesta a ocupat din 2009 pana in prezent functia de director general executiv al Tiriac Holding.

Trebuie amintit ca Transgaz a fost transferata, recent, la Ministerul Finantelor la Ministerul Economiei. In urma acestui transfer, Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului finantelor, si Iulian Marian Butnaru, consilier al ministrului, au fost desemnat reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor. Tot de la Ministerul Finantelor a fost desemnata si Andra Luminita Raduica.