Nuclearelectrica a anunţat ca Unitatea 2 de la Cernavoda a fost reconectata la Sistemul Energetic Naţional, conform planificării precizate, în cursul nopţii 3 spre 4 iulie 2013, dupa remedierea porului care a cauzat scăparea minoră de apa grea în Cladirea Reactorului. Reamintim ca pe 2 iulie 2013, Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost oprita in mod controlat din cauza depistarii, in cursul inspectiilor de rutina, a unor mici pierderi de apa grea in cladirea reactorului.

Potrivit Nuclearelectrica, toate sistemele au funcţionat conform proiectului, Unitatea se află în procesul de ridicare a puterii la valoarea nominală. Activităţile de reconectare s-au desfăşurat respectând procedurile centralei, precum şi normele de protecţie şi securitate, fără nici un impact advers asupra populaţiei, personalului, instalaţiilor şi mediului.

Este pentru a treia oara intr-o singura luna cand Unitatea 2 de la Cernavoda inregistreaza probleme. Pe 26 iunie, Unitatea 2 a fost deconectata de la Sistemul Energetic National pentru remedierea unor defectiuni aparute la intrerupatorul de la bornele generatorului electric. Pe 6 iunie, puterea unitatii a fost redusa cu 40% pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la unul din transformatoarele de evacuare putere. Aceasta in conditiile in care Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.