Victor Ponta, despre decizia presedintelui de a retrimite in Parlament legea privind intelegerea cu Rompetrol: A fost doar un joc politic. Parlamentul va revota si gata, ca mai mult de doua ori nu se poate
Legat de acest lucru, Victor Ponta spune ca presedintele si-a exercitat dreptul constitutional, insa Parlamentul va revota legea si va fi retrimisa presedintelui. "Apropo, legea de privatizare a Rompetrol, din câte ştiu, a fost promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu. Sunt convins că ţine minte acest lucru. La momentul la care am vândut o parte din acţiuni, având însă obligaţia nu doar de a obţine suma pentru acţiuni, ci de a crea acel fond de investiţii de un miliard de dolari, este o decizie economică pe care o consider favorabilă României şi grupului Rompetrol, bineînţeles, că altfel nu o semnam, motiv pentru care am trimis-o în parlament, a fost aprobată de parlament. CCR a respins contestaţia PDL, nu am înţeles ce au contestat de fapt; preşedintele şi-a exercitat dreptul constituţional de a retrimite la parlament, parlamentul va revota şi gata, că mai mult de două ori nu se poate,aşa scrie în Constituţie. Cred sincer că a fost doar un joc politic, însă în momente, în domenii economice importante, jocurile politice interne ar trebui să nu-şi aibă locul", a precizat Ponta.
Ponta a mai spus ca daca nu ar fi fost adoptat memorandumul, Rompetrol ar fi putut intra in insolventa. "Jocurile politice interne nu ar trebui să-şi aibă locul când vorbim totuşi de lucruri economice şi de interese economice naţionale. Exista şi o variantă rea, foarte rea, pe care cred că orice om politic responsabil trebuie să o ştie şi să şi-o asume. Rompetrol, putea să intre în insolvenţă, deoarece principalele datorii le are către compania mamă, KazMunai, deci rămâneam cu zero, sau cu acţiuni la o companie în insolvenţă, fără locuri de muncă şi fără un miliard de dolari investiţii. Din acest punct de vedere, cred că aceasta era cea mai mare prostie pe care puteam să o facem şi cred că negocierea este în avantajul României şi a grupului economic, că altfel nu ar fi făcut-o", a precizat Ponta.
In luna mai, Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumului de Întelegere încheiat între statul român si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Si ete asha statul roman renunta la o datorie a rompetrol de 600 mil de dolari pentru pormisiunea ca vor investi, cindva, nu se stie cind, un miliard.
Cit despre fondul ala... Ce garantii exista ca nu dispare pe ste noapte. Si mai ales... ce se face cu fondul ala, care investitii? poate Rometrol folosi fondul ala facind invcestitii in kazahstan? Sau in tarile arabe? Ce-i iese statului Roman din fondul ala? Totul e o vrajeala pentru a prosti poporul. Si se pare ca macar partial functioneaza prosteala.
Deci datoria s-a transformat intr-un act care certifica faptul ca statul are de incasat bani de la Rompetrol. Cam cum ar fi o datorie...
Daca datoria s-a transformat intr-o datorie atunci trebuie sa-i dau dreptate lui Ponta!
Mai am o intrebare, datoria 1, aia care s-a transformat apoi in datoria numarul 2, este egala, mai mica sau mai mare in valoare decat datoria numarul 2, asa numita "creanta"?
Si daca e mai mica, de ce este mai mica?
Si, tot ca de obicei, ceea ce nu ii convine este doar un joc.
Cata diferenta fata de ziua cand striga dupa milioanele promise de socialisti, pe care presedintele nu le-ar fi obtinut de la UE...