Compania petroliera franceza Total va investi in exploatarea gazelor de sist din Marea Britanie, anuntul oficial urmand sa fie facut luni, relateaza BBC. Total va fi primul "gigant" petrolier care investeste in industria gazelor de sist din Marea Britanie.

BBC aminteste de polemica iscata in jurul fracturarii hidraulice - fracking - procedeul prin care se exploateaza gazele de sist.

Total urmeaza sa cumpere actiuni in valoare de zeci de milioane de lire sterline la firme care au licente de forare in nordul Angliei, unde alte companii energetice, precum Centrica si Gaz de France au investit deja.

Guvernul britanic ar urma sa introduca mai multe stimulente pentru a incuraja autoritatile locale sa autorizeze extractia gazelor de sist, potrivit unor activisti Greenpeace.

Aceste stimulente presupun ca autoritatile locale sa pastreze intreg venitul de la platile efectaute de companiile care exploateaza, in loc ca acestia sa mearga la trezorerie.

Un raport din decembrie al ministerului pentru energie si schimbari climatice arata ca peste jumatate din Marea Britanie ar putea fi exploatata prin fracking.

Insa procedeul a provocat proteste si in Marea Britanie, activistii de mediu temandu-se ca ar duce la cutremure, contaminarea apei si distrugerea mediului.

Daca Marea Britanie va putea extrage 10% din rezervele estimate, ar putea asigura furnizarea de energie pentru 50 de ani pentru intreaga tara, scrie BBC.

In luna august, premierul David Cameron a declarat ca intreaga tara ar trebui sa sustina frackingul, insistand ca este sigur daca este reglementat corespunzator si ca ar putea crea mii de locuri de munca si reduce facturile la energie.