​Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca saptamana viitoare va fi aprobat un "pachet de stimulare" a consumatorilor industriali de energie electrica si gaze naturale. Pachetul de stimulare este legat de preturile la energie si gaze. Principalii beneficiari sunt cei care de doi ani fac presiuni constante pentru obtinerea unor astfel ajutoare din partea statului: Alro, ArcelorMittal si InterAgro. Guvernul ar urma sa aprobe aceste "stimulente" inainte de obtinerea avizului necesar din partea Comisiei Europene.

Ponta a spus ca saptamana viitoare, pe 24 martie, Guvernul ar urma sa prezinte in fata Parlamentului actele normative privind pachetul de stimulare in zona energiei. Miercuri, pe 26 martie, Guvernul va adopta actele normative, acestea fiind initiate de ministrul economiei, Constantin Nita.

Guvernul a anuntat inca de acum cateva saptamani a vrea sa aprobe o schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, schema care presupune reducerea cu pana la 85% a numarului de certificate verzi. Este un ajutor destinat doar marilor consumatori industriali.

Marii consumatori de energie, precum ArcelorMittal si Alro, fac de mai multa vreme presiuni pentru scutirea lor de la plata certificatelor verzi. Guvernul a cedat acestor presiuni si s-a gandit sa le acorde un astfel de ajutor de stat inca din vara anului trecut cand a fost elaborata Ordonanata de Urgenta privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. Trebuie precizat ca ArcelorMittal si Alro au beneficiat ani la rand de contracte preferentiale cu producatorii de energie ieftina. ArcelorMittal este clientul traditonal al Nuclearelectrica, iar Alro al Hidroelectrica.

Ordonanta a fost aprobata de Parlament prin lege la sfarsitul anului trecut. Initial, presedintele Traian Basescu nu a dorit sa promulge legea deoarece nu ar fi fost notificata Comisia Europeana. Dupa trei luni de dispute cu premierul, Traian Basescu a promulgat, in cele din urma, legea. Aceasta prevede ca Legea in cauza prevede ca marii consumatori vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi pentru un procent din cantitatea de energie electrica achizitionata, insa doar dupa notificarea Comisiei Europene si dupa obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern.

Legat de preturile la gaze, Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene si FMI sa respecte un calendar de liberalizare. Acesta ar trebui sa se incheie prin liberalizarea totala in octombrie 2014 pentru consumatorii industriali. Pentru cei casnici este prevazut un calendar pana la sfarsitul lui 2018. In toate scrisorile de intentie catre FMI din ultima perioada, Guvernul s-a angajat ca va respecta acest calendar. InterAgro a cerut in nenumarate randuri amanarea calendarului sau facilitati legate de pretul gazelor. Reamintim InteAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a mai beneficiat de preturi preferentiale la gaze in urma unor contracte cu Romgaz. Acesta este si motivul pentru care in ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.