Guvernul a aprobat dezvoltarea hidrocentralei Turnu-Magurele - Nicopole, un proiect realizat in colaborare cu Bulgaria

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 20 martie 2014, 12:40 Economie | Energie

Guvernul a aprobat in sedinta de joi constituirea unei companii de proiect mixte romano-bulgare pentru dezvoltarea unei hidrocentrale pe Dunare la Turnu Magurele - Nicopole, potrivit unui memorandum obtinut de Mediafax. Conform unei estimari preliminare, puterea instalata a viitoarei hidrocentrale va fi de circa 400 MW, ceea ce va contribui la cresterea sigurantei energetice a Romaniei si la scaderea dependentei de importuri.

In plus, hidrocentrala ar putea constitui o noua cale de comunicatie terestra si feroviara intre Romania si Bulgaria, se mai arata in documentul citat.

Un alt obiectiv urmarit prin realizarea hidrocentralei Turnu Magurele - Nicopole va fi regularizarea cursului Dunarii, cu efecte pozitive pentru protectia inundatiilor, prin indiguiri si desecari sau lucrari de suprainaltare a porturilor.

Prin realizarea acestui proiect, Guvernul mizeaza pe o revitalizare economica din regiunea Turnu-Magurele, prin crearea de noi locuri de munca si modernizarea infrastructurii.

Totodata, potrivit memorandumului, compania de proiect romano-bulgara va trebui sa atraga surse de finantare pentru realizarea studiului de fezabilitate integrat, care sa analizeze toate aspectele legate de capacitatea de productie de energie, transportul fluvial si rutier, protectia mediului, impactul asupra agriculturii si beneficiile privind dezvoltarea regionala.

Compania de proiect va face demersuri la Uniunea Europeana pentru a include constructia hidrocentralei Turnu-Magurele - Nicopole pe lista Proiectelor Europene de Interes Comun in cadrul Strategiei Dunarii.

Compania mixta romano-bulgara va trebui, de asemenea, sa realizeze o strategie pentru atragerea investitorilor care sa asigure finantarea proiectului.1908 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Pe hartie sunt multe (Joi, 20 martie 2014, 13:22)

  UnOarecare [utilizator]

  Poate vedem si ceva miscare industriala pe teren?
  • 0 (0 voturi)    
   povestim discutii... (Joi, 20 martie 2014, 14:18)

   Capatu` satului [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   la acest moment capacitatea instalata din tara este de departe superioara consumului;
   se vorbeste despre terminarea inca a 2 grupuri la CNE Cernavoda, precum si reabilitarea unui grup la o termocentrala - toate cu bani chinezesti; fara investitile realizate de Petrom si parcurile de energie verde: eoliana si fotovoltaica;

   exportu` nu se renteaza ca vecinii directi nu au necesar de energie: cu exceptia Republicii Moldova;

   exportu` pe Turcia si Grecia presupune cresterea costului energiei rezultata din pretu` de transport, ceea ce duce la un pret necompetitiv....
    #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  De fiecare data... (Joi, 20 martie 2014, 18:36)

  Prostu' satului [utilizator]

  ...cand aud ce proiecte marete o sa puna in opera guvernantii romani (astia, si aia dinaintea lor, si cei dinaintea lor si tot asa 25 de ani inapoi) imi aduc aminte de povestea aia cu talc despre vulpe, puii ei si "gospodarul" suparat.
  Asa si-acum. Nu zic ca o astfel de hidrocentrala n-o sa se faca niciodata, deh, eternitatea e un timp foarte lung, dar pentru urmatorii 25 de ani zic ca Dunarea e in siguranta.
  Tarnita e trecuta binisor de varsta primei tinereti, programul nuclear romanesc a crescut in ritm de un reactor la 15-20 de ani, iar din 1989 incoace statul nu a construit nici macar o singura centrala noua, de la zero.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version