In partea de est a Chinei vor fi puse in aplicare proiecte de construire a unor centrale nucleare care sa le inlocuiasca pe cele pe carbune mult mai poluante, informeaza WantChinaTimes.com. Interesant este ca va fi utilizata o tehnologie din generatia a treia din Statele Unite ale Americii.

"AP1000 va deveni tehnologia nucleara dominanta in China, desi tara nu are inca nici un reactor AP1000 in functiune", a declarat expertul nucleare Tang Zide.

Deciziile au fost luane in cadrul unei adunari a Comisiei Nationale pentru Energiei conduse de premier.

Potrivit Administratiei Nationale de Securitate Nucleara din cadrul Ministerului Protectiei Mediului, Guvernul a aprobat amplasamentele pentru reactoarele 1 si 2 ale centralei nucleare Xudabao din provincia de nord-est a Liaoning si pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei Haiyang din provincia de est a Chinei Shandong.

Cele doua unitati vor folosi tehnologia AP1000, o tehnologie de energie nucleara din a treia generatie din Statele Unite ale Americii. "AP1000 este o tehnologie teoretic matura, desi nu a fost inca sa pusa in functiune din punct de vedere comercial", a declarat la randul sau Jiang Kejuan, un cercetator chinez.

Potrivit acestuia, China va diminua productia de energie pe baza de carbune pentru a face loc surselor de energie mai curate, precum gazele naturale si energia nucleara.

Premierul Li Keqiang a spus ca proiectele din zona coastei de est vor fi realizate la cele mai inalte standarde de siguranta din lume.