Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca este multumit de nivelul stocurilor de gaze pentru iarna 2014-2015 si de faptul ca productia este la maxim, in in contextul geopolitic actual. "Sunt multumit de nivelul stocurilor pentru iarna 2014-2015, de faptul ca suntem cu productia la maximum (peste 30 milioane metri cubi pe zi). In plus, in contextul preocuparilor din ultima perioada ale statului roman de a incuraja explorarea si exploatarea resurselor naturale, nu trebuie sa fie nimeni surprins daca sutele de milioane de euro investite in ultimul timp vor genera in urmatoarele zile, saptamani sau luni rezultate, adica noi descoperiri de titei sau gaze naturale", a spus Nicolescu.

Declaratia a fost facuta dupa o vizita neanuntata la depozitul de gaze de la Urziceni al Romgaz, pentru a verifica stadiul lucrarilor de investitii de circa 25 milioane de euro, pentru cresterea capacitatii de stocare. Romgaz este o societate in subordinea Departamentului pentru Energie.

"Am venit intr-o vizita ¬ supriza pentru a vedea cum se lucreaza la aceasta investitie, care trebuie finalizata rapid. Le-am spus constructorilor ca pe 1 septembrie voi fi din nou aici. Romania trebuie sa fie mai ambitioasa in ceea ce priveste cresterea performantelor capacitatilor de stocare gaze", a declarat Razvan Nicolescu.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Romgaz, lucrarile la depozitul de la Urziceni vor fi finalizate la sfarsitul lunii august. Capacitatea totala actuala a depozitului de la Urziceni este de 250 milioane metri cubi (mc), in urma investitiei urmand sa creasca la 360 milioane mc (un plus de circa 40%).

Depozitul opereaza, in prezent, cu un milion mc/zi la injectie si 2,5 milioane mc/zi la extractie. In urma investitiei realizate, depozitul va opera cu 2,5 milioane mc/zi la injectie si cu 4 milioane mc/zi la extractie.

Cantitatea totala depozitata de gaze naturale este de 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, in timp ce obligatiile legale pentru anul in curs sunt de 1,7 miliarde de metri cubi. Departamentul pentru Energie considera ca la sfarsitul perioadei de injectie, Romania va avea in depozite peste doua miliarde de metri cubi. In prezent, productia Romaniei se ridica la 30 milioane mc/zi, iar consumul ajunge la 20 milioane mc/zi. Cei mai mari consumatori de gaze din Romania sunt Interagro si Azomures, care acopera 25% din total consum.