Guvernul vrea sa inlocuiasca majorarea redeventelor petroliere cu o taxa pe profitul obtinut din exploatare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:02 Economie | Energie


Guvernul va renunta la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere
Foto: AGERPRES
Actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014, lucru prevazut si in Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom. Chiar daca termenul prevazut de lege expira luna viitoare, Guvernul a dat dovada de o totala lipsa de transparenta, evitand sa puna in dezbatere publica un proiect privind noul sistem de redevente petroliere. Asta nu inseamna ca nu s-a lucrat la un proiect si ca nu au avut loc negocieri cu reprezentantii companiilor petroliere. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in luna decembrie, cu putin timp inainte de aplicare, va fi aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obtinut din exploatare, in loc de redevente. Practic, OMV Petrom, de exemplu, ar urma sa nu mai plateasca redevente, ci o taxa pe profitul din exploatare. In plus, Guvernul va renunta la alte taxe in vigoare, aplicate companiilor petroliere.

Mai exact, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa speciala de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunta la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Trebuie precizat ca procesul de liberalizare a ajuns la final doar in cazul consumatorilor noncasnici, insa pentru cei casnici continua pana in 2021.

Companiile petroliere vor mai fi exceptate si de la plata taxei 1% din valoarea constructiilor speciale aplicate in cazul sondelor din Marea Neagra. Anul acesta, taxa pe constructii speciale a fost de 1,5%, insa de la anul se reduce la 1%, existand si niste exceptii. Pe lista exceptiilor au fost trecute constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

Ramane de vazut cum isi va fundamenta Guvernul proiectul de OUG care prevede aplicarea unei taxe pe profitul din exploatare, in locul unui nou sistem de redevente. Ramane de vazut daca Guvernul va lua in calcul pericolul declararii de catre companii a unor profituri mai mici decat cele reale. Metode de declarare a unor profituri mai mici exista, mai ales in cadrul unor grupuri mai mari. In plus, ramane de vazut care companii vor fi taxate in acest mod si pentru ce fel de zacaminte de petrol si gaze. O alta intrebare este daca actualul sistem de redevente va  fi aplicat sigur in continuare in cazul acordurilor petroliere in vigoare sau va exista posibilitatea ca o companie petroliera sa opteze pentru taxarea pe profitul din exploatare si pentru acestea? Altfel spus, noul sistem de taxare va fi aplicat doar pentru acordurile viitoare sau va putea fi valabil si in cazul celor actuale?

Un alt aspect care ar putea starni controverse este faptul ca acest sistem de taxare este reglementat prin Ordonanta de Urgenta si nu prin proiect de Lege care sa fie dezbatut in Parlament. Si Ordonanta de Urgenta va trebui sa se transforme in Lege, la un moment dat, insa pot trece si ani, asa cum s-a mai intamplat si in alte cazuri.

Initiatorul proiectului de Ordonanta de Urgenta este Ministerul Finantelor, fiind elaborat de un grup de lucru interministerial.

Guvernul a tot amanat sa puna in dezbatere publica, inainte de alegerile prezidentiale, un proiect privind noul sistem de redevente petroliere care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, pentru acordurile petroliere viitoare. Este un subiect sensibil avand in vedere ca timp de 10 ani, autoritatile statului au fost acuzate ca favorizeaza companiile petroliere care exploateaza resursele din subsolul romanesc prin aplicarea unor redevente prea mici. 

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Actualele cote sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, regasindu-se si in contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Cotele au fost stabilite, initial, in 2002 prin OUG 47/2002, dupa care, in 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004.

Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom prevede clar la articolul 15 ca actualele cote vor fi mentinute doar pana in decembrie:
"(1) Pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii vor fi mentinute nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul al redeventelor datorate de societate conform contractelor individuale de concesiune incheiate de aceasta, aplicabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Pana la data de 31 decembrie 2014, prevederile alin. (1) se aplica, la cerere, tuturor titularilor de acorduri individuale de concesiune in domeniul explorarii si exploatarii zacamintelor de petrol si gaze naturale, incheiate cu ANRM".

Pentru bugetul statului, redeventele sunt foarte importante. Chiar asa mici cum erau considerate, se tranformau in venituri la buget de circa 1 miliard de lei anual. Principalii producatori de gaze si petrol din Romania sunt OMV Petrom si Romgaz, cu o cota de peste 95%.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10747 vizualizari

 • +34 (40 voturi)    
  pardon (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:25)

  doe.john [utilizator]

  de ce taxa pe profit si nu pe cifra de afaceri? se stie ca multinationalele sunt eperte ina imbrobodi veniturile, cheltuielile si investittile astfel incat sa nu mai ramana prea mult profit.

  de ce nu o taxa per tona de combustibil vanduta? sau taxa pe tona de petrol extrasa.

  Alta ghidusie de'a PSD-ului...ne asteptam ca veniturile Romaniei sa creasca cu noua redeventa nu sa scada. OMV a jefuit destul Romania 10 ani de zile
  • +28 (36 voturi)    
   redeventa e baza.. (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:53)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui doe.john

   compania straina poate sa transfere foarte usor profitul facturand servicii diverse.
   • +11 (19 voturi)    
    Corect! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:19)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Sau cata vreme poate exporta produsele la un pret mai mic decat piata...
    De exemplu petrolul romanesc costa 17 dolari. DD Oil Romania il exporta La DDOil Ucraina care-l vinde cu 80 de dolari barilul.
    Profitul nu este in Romania ci in Ucraina.
    Sa se calculeze taxa la pretul de piata, nu la profitul manipulat....
   • +6 (14 voturi)    
    Pai OMV fură la greu Micsorand Profitul (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:41)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Pai OMV fură la greu Micsorand Profitul

    Peste 3 miliarde de euro suntb transferati de OMV Petrom la OMV Marketing

    O companie "tampon" unde se evapora profitul OMV

    OMV Marketing are o cifra de afaceri de 3.4 Miliarde de EURO la NUMAI 250 da angajati
    si are un profit MINUSCUL de 2-5%
   • -2 (8 voturi)    
    paranoia! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:25)

    PopicaH [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Pentru ca orice companie face ce vrea fara sa fie verificata deloc financiar, poate la noi romanica merge asa dar hai sa nu exageram!
  • +7 (7 voturi)    
   Iar ajungem sa platim noi! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:27)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui doe.john

   E o prostie (sau hotie) profitul pe profit exista: 16%; atita doar ca nu prea se raporteaza profit. Asa cum exista o acciza fixa pe litrul de alcool pur sau pe 1000 de tigarete, trebuie o taxa fixa pe volumul/msa exploatata. Taxa aplicabila in toate industiile cu corectiile necesare (nu poate fi aceeasi valoare al petrol, apa plata, uraniu, fier, carbune, etc)
   O taxa pe profit suplimentara poate fi usor contestata atita timp cit exista principiul taxei unice pe profit.
   Oare tot miss harvarza e la originea acestei mostre de gogomanie?
   • 0 (0 voturi)    
    foarte ciudat (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 21:10)

    Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    tocmai acum cand urma sa se mareasca redeventele, dupa cei 10 ani "negociati" de Nastase, hopa ca nu se mai platesc redevente, ci taxe pe un profit care poate fi usor facut sa dispara!
    Oare ce-o fi avand PSD-ul in general si Ponta in special cu chestia asta cu petrolul? Ca si la Rompetrol le-a iertat 400 milioane de parai datorie pe niste investitii iluzorii, negarantate cu nimic.
    Nu stiu ce sa zic, dar suna a puscarie!
  • -4 (6 voturi)    
   da, mai bine o lasam la stat (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:16)

   razvan_rr [utilizator] i-a raspuns lui doe.john

   si nu mai exista in maxim 2 ani.
   Daca nu suntem in stare sa conducem companiile, macar sa pastram locurile de munca in tara.
   Cat despre taxe, mi se pare cel putin ciudat sa ceri unei companii sa iti faca treaba - sa exploreze, sa construiasca niste platforme maritime foare costisitoare fara sa ii oferi un beneficiu.
   Nu ar fi bine sa depindem si noi de gazul rusesc, ce zici?
   • 0 (0 voturi)    
    Pe ce va bazati? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:43)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui razvan_rr

    Cand afirmati ca Petrom "nu mai exista in maxim 2 ani" daca ramanea la stat?
    Sper ca nu pe pierderile uriase de care vorbesc analistii neamului (si care, de fapt, erau profituri, mici, dar totusi profituri), asa cum arata TOATE documentele oficiale si publice...
    In alta ordine de idei, cei mai rationali dintre noi nu contestam atat privatizarea companiei, cat modul nemernic, scandalos in care s-a facut. Alfel, e modul devenit aproape traditional in Romania, de salbatici ignoranti pe care-i cumperi c-un cot de stofa, un pumn de margele colorate si-un clondir de rachiu.
    Si care mod a fost practicat, fara exceptie, de toate guvernele post-decembriste, indiferent de orientare, ca dovada a faptului ca sunt interese mai profunde la mijloc.
 • +11 (17 voturi)    
  Nu se poate (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:32)

  verid [utilizator]

  Nu pot fi lasati in continuare sa ia spagi generand pierderi uriase la bugetul de stat,ceeace evident ne afecteaza pe toti.Nu cred ca e valabila teoria unor lideri PNL,privind posibilitatea de a-i lasa la guvernare sa-si arate neputinta.Asta ar insemna sa ne duca la sapa de lemn intr-un timp foarte scurt.
 • +29 (33 voturi)    
  S-a VOTAT degeaba dacă Ponta ne vinde (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:39)

  alex4321 [utilizator]

  S-a VOTAT degeaba dacă Ponta ne vinde pe NIMIC

  Ce face in acest moment acest nepot de bolsevic Ponta
  cu tot Guvernul PSD, se numeste Tradare de Tara !

  Intr-o Tara Saracita , REDEVENTE DECENTE
  inseamna mai multi bani la Invatamant, la Sanatate, la Politie, la Investitii...

  E o BATAIE DE JOC ce face acest Plagiator
  • +23 (23 voturi)    
   Nu s-a votat degeaba. (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Daca continua asha, Ponta va fi primul premier bagat la zdup in timpul mandatului, dupa ce mentorul Nastase a intrat la zdup dupa terminarea lui. Isi va depasi mentorul.

   Daca se vota Ponta, nu mai avea cine sa-l bage la zdup. Deci nu s-a votat degeaba.
   • +11 (13 voturi)    
    Tu nu vezi că nimeni nu zice NIMIC? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:42)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Cred că eșsti NAIV !

    Tu nu vezi că nimeni nu zice NIMIC?

    Ma refer la politruci !
    • +10 (10 voturi)    
     Pai despre ce discutam? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:38)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Deocamdata vorbim despre niste informatii "intrate in posesia Hotnews". Ca sa zica "ceilalti" ceva, ar trebui sa fie un document oficial, altfel vine miine Ponta si zice ca e propaganda basista.
     • 0 (4 voturi)    
      Tu esti Fraier sau Tii cu PSD-ul? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:04)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Tu esti Fraier sau Tii cu PSD-ul?

      Cat crezi ca vor fi REDEVENTELE?

      Revino-ti...
      • 0 (0 voturi)    
       Tipic romanesc (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:56)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       totdeauna cerem de la altii respectarea regulilor si a adversarului, dar cum prindem ocazia suntem primii care incalcam regula.

       Nu are importanta cit cred eu ca vor fi redeventele, important e sa acuzi PSD-ul pe un document, nu pe surse.
     • 0 (0 voturi)    
      pai documentul oficial vine (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:17)

      Yankeu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      ca si OUG.Si atunci, la revedere, poate zice oricine orice, cainii latra, psd-ul trece.Tocmai ca trebuie prevenita aparitia unui document oficial dat doar in folosul clicii psd.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu mai e chiar asha (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:57)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Yankeu

       Daca ies 20.000 in strada se schimba imediat ordonanta.
  • -7 (15 voturi)    
   și cine ne cumpără? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:46)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Prioritatea priorităților pentru Ponta și, iată, pentru Iohannis este modificarea Constituției.
   • +4 (12 voturi)    
    Nu "ne cumpără" CI iau pe gratis resursele țării (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:36)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Nu "ne cumpără" CI iau pe gratis resursele țării
    -------------------------
    ÎNTREBI CINE ia gazul petrolul și resursele minerale pe Gratis?
    ---------------------
    PĂI ia lista cu companiile străine care exploatează petrolul gazul și resursele minerale în România și /sau sunt acționari principali sau acționari importanți la acestea :

    1. OMV-ul e pe primul loc...
    2. Fondul Proprietatea (deținut de fonduri de investiții americane) pe locul 2.
    3. Apoi sunt cei care au laut pe nimic petrolul si gazele din Marea Neagra
    OMV si Exxon dar si Gazprom

    4. Apoi cei cu gaze de sist care sunt la inceput Chevron, Gazprom etc...

    5. trebuie adaugati apoi si cei care au luat RESURSELE MINERALE ale tarii noastre, cupru (vezi afacerea CUPRUMIN dar nu numai), aur (vezi CERTEJ unde sunt iarasi fonduri de investitii americane), Rosia Montana etc...etc...,
    6. Apoi se va privatiza ...cărbunele care tocmai se vinde si el
    7. ...sarea care se vinde si ea...(e deja dată in proporție de 49%
    -----------------------
    sursa pentru 6-7
    ----------------------:
    http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=98511&title=vanzarea-tarii-continua-vanzare-actiunilor-hidroelectrica-va-avea-loc-la-inceputul-lui-2015-posta-romana-ce-oltenia-administratia-porturilor-maritime-aeroporturi-bucuresti-societatea-nationala-a-sarii-vor-fi-si-ele-vandute
    • +6 (6 voturi)    
     multumesc (Vineri, 21 noiembrie 2014, 16:13)

     Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui alex4321

     aici este de citit si facut o sinteza... sa vedem ce mai avem...
    • +1 (7 voturi)    
     păi da (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:05)

     Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Resursele subsolului sunt doar o parte a problemei. Solul însuși este înstrăinat și, deja, cei care îl locuiesc. Noua Constituție, pe care o plănuiesc politrucii, va oficializa probabil această stare de fapt.
     • 0 (0 voturi)    
      ti-ai pierdut umorul Mazetule! (Duminică, 23 noiembrie 2014, 14:59)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Dar mai povesteste-ne de noua Constitutie si de politruci. Cine vroia anul trecut cu mare tam-tam sa croiasca o noua Constitutie? USL-ul cumva? cu Crin in frunte numai ca respectivul a facut pasul inapoi si a lasat in ofsaid ditai PSD-ul care acum a creat calul mort numit USL-2 cu aceleasi ganduri.
      Cine sunt politrucii? Un absolvent de drept cu minime realizari profesionale in procuratura si cu cariera exclusiv politica poate fi numit un politruc?
  • +6 (6 voturi)    
   Tradare (Vineri, 21 noiembrie 2014, 16:08)

   Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui alex4321

   dar si subminarea sistematica a economiei nationale!
   EDUCATIA, SANATATEA, sunt la pamant, pana cand ??
   Felicitari HN.. Poate aflati si cine sunt actionarii principali ai OMW .. .Ar fi interesant de stiut.. Sigur sunt prietenii lui Nastase Adrian.. cel cu ..stiti voi ce si ai lui ponta care i-a vizitat in Austria .. daca ne pacalesc din nou ne meritam soarta ....
   • +5 (11 voturi)    
    Actionarii Principali ai OMV (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:02)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Craciunitza

    Actionarii Principali ai OMV

    1. 31.5% - Fondul de INVESTITII NATIONAL AUSTRIAC
    - care cuprinde toate intreprinderile de STAT AUSTRIECE cu contributii majore la
    la Bugetul Statului Austriac
    ---------------------------------
    The Österreichische Industrieholding AG (English: Austrian industry-holding stock corporation) or short ÖIAG, administers the investments of the Republic of Austria in partially or entirely nationalized companies
    ------------------------
    Intrebarea Pentru POLITRUCII de la NOI?

    De ce nu exista Fondul de Investitii National al ROMANIEI, asa cum au Austriecii, Norvegienii , Arabii si alte zeci de State de pe Glob ?

    Raspuns
    Pentru ca suntem condusi de o gasca de TRDATORI


    \---------------
    II. 21.5% - Fondul de INVESTITII NATIONAL al Emiratelor Arabe Unite din Abu Dhabi (deci tot de STAT)

    The International Petroleum Investment Company (IPIC) was established by the Government of Abu Dhabi pursuant to an Emiri Decree in 1984 with a mandate to invest globally in energy and energy related industries. The Government owns 100 per cent of IPIC and appoints all the members of its board of directors

    SI PE PROSTII DIN COLONII II PROSTESC
    ca nu e bine ca STATUL SA FIE PROPRIETAR

    III. --------------------
    43.3% - la Bursa unde Fondurilor de Investitii Americane au partea leului

    sursa - WIKIPEDIA
  • +3 (5 voturi)    
   Nu s-a votat degeaba (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:34)

   Geo1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Asta e un articol fara surse oficiale despre deciziile unui guvern instabil. De ce ne agitam atat?
   • +1 (1 vot)    
    Dintr-un motiv foarte simplu (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:48)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Geo1234

    Pentru ca si acest guvern instabil (sau oricare altul, stabil sau nu) poate lua si-n ultima sa zi de existenta decizii cu efecte dramatice si pe termen (foarte) lung. Cum, de altfel, s-a si intamplat de-atatea ori.
    Data fiind calitatea celor care conduc Romania, exista o singura solutie de la a-i opri sa faca totul praf si sa vanda pe nimic si ouale de sub gaina - sa-i facem sa le fie teama ca vor exista repercusiuni personale grave. Personale, nu politico-declarative.
  • 0 (0 voturi)    
   ponta ..... (Duminică, 23 noiembrie 2014, 23:00)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   merge din prostie in prostie.....toata lumea spera ca in 2014 sa se rezolve ,in interes nat.. pr. redeventei pt. petrol ...si astea vin cu alta bazaconie, desi se stie si la ...gradinita, ca firmele isi masluesc profitul.

   ...asa imbacsita e si pr. revizuirii contractului pt. LOTERIE.
 • +22 (24 voturi)    
  BAI, DA' NUMAI BINE... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 13:50)

  schroedinger [utilizator]

  Puneti voi o taxa ca fiecare cetatean sa plateasca in numele companiilor petroliere cate 40 - 50 RON pe luna la stat?
  Ca daca companiile petroliere nu fac profit, atunci sa fiti siguri ca aveti de muls ceva.
  Asta e cu dedicatie catre LUKOIL si KMG, nu-i asa?
 • +19 (19 voturi)    
  stravezie manevra (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:15)

  athos64 [utilizator]

  Incredibil, dar adevarat.
  Asa se asigura exportul profitului si practic scutirea transnationalelor de plata redeventei, in cea mai mare masura. Antreprenorul autentic nu numai ca nu vede nici o scutire de taxa pe stalp, dar trebuie sa compenseze si ce nu platesc coporatiile.

  O fi un semn ca Ponta pregateste debarcarea, dar are restante la promisiuni?
 • +11 (13 voturi)    
  Asta e doar varful iceberg-ului... (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:35)

  370H-SSV-0773H [utilizator]

  ...imaginati-va cate aranjamente din astea erau pregatite "pe teava", gata de a fi trase odata ce Tonta iesea presedinte. Acum sa vedem cum va reactiona Iohannis! Asta va fi o prima piatra de incercare.
 • +7 (9 voturi)    
  Care Guvern vrea? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:45)

  vali47 [utilizator]

  Daca-i vorba de Guvernul Ponta,nu am incredere in ei,Am vazut ce cotcarie au facut cu Kazahii de la Rompetrol,Guvernul Ponta sa aplice legea si atunci nu-i va mai acuza nimeni de hotii.Cand vrei sa faci ceva,intocmesti un proiect de lege,o trimiti in Parlament pentru aprobare si dupa aceia aplici legea intocmai si la timp.Asa a promis Ponta cand a luat puterea brutal si semilegal si ce a facut?Nu a respectat nici-o lege.Nici bunul simt!Ce incredere sa mai ai in asemenea guvern?Cand vin cu bugetul in Parlament?Nu-i vedeti ca ne aburesc cu prostii,in loc sa rezolve treburile curente?Sunt executiv,deci sa faca ce spune legea,nu sa ne imbrobodeasca cu filozofii in care nici ei nu cred.
  • -4 (6 voturi)    
   100001288730915@facebook.com (Vineri, 21 noiembrie 2014, 22:42)

   Georgeta NeaguGeorgeta Neagu [anonim] i-a raspuns lui vali47

   brutal si semilegal? Nu stiam ca exista si jumatati de legalitate.cand au fost pdl-istii vostri la putere bugetul a venit in luna martie a anului urmator,asa ca ciocul mic!
   • 0 (0 voturi)    
    in ce an s-a petrecut asta GeorgetaNeagu? (Duminică, 23 noiembrie 2014, 15:05)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Georgeta NeaguGeorgeta Neagu

    spune-ne si nou fiindca PDL-ul a stat la guvernare singur doar vreo doi ani care au coincis cu varful crizei. Ca sa stim daca avem ce discuta sau discutam ///
 • +11 (13 voturi)    
  ok (Vineri, 21 noiembrie 2014, 14:52)

  Ana Armanca [utilizator]

  Ponta, vrei să ieșim iar în stradă și să fii gonit cu mătura de la Guvern, tu și ceilalți din guvern?
 • +8 (8 voturi)    
  10 ani redeventze de la Adelu (2004-2014 ) (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:02)

  Plagarus [utilizator]

  In prezent, Petrom plateşte redevenţe cuprinse între 3,5 % şi 13,5 % din valoarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea sa. Sistemul se aplică atât pentru producţia de ţiţei, cât şi pentru producţia de gaze naturale
  Redevenţa medie colectată de statul român pentru producţia de ţiţei şi gaze din România este de circa 7%, potrivit datelor prezentate de oficialii din industrie. Potrivit unor calcule prezentate de Ziarul Financiar, volumul total al redevenţelor este circa un miliard de lei, adică 230 de milioane de euro, cifră valabilă pentru anul 2012.
  Va fi " ajutat " sa scada (in noile conditii ) profitul din exploatare (înainte de plata taxelor, a dobânzilor, de depreciere şi amortizare, EBIDTA) ?!

  I
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:11)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:19)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:38)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  offf (Vineri, 21 noiembrie 2014, 15:59)

  V44 [utilizator]

  ... si cand crezusem ca nu mai gasesc astia nimic de furat....
 • 0 (4 voturi)    
  nu se poate (Vineri, 21 noiembrie 2014, 16:19)

  Craciunitza [anonim]

  are KLAUStrofobieee! LOL !
 • +1 (5 voturi)    
  hopaaaa (Vineri, 21 noiembrie 2014, 17:01)

  Nevermind [utilizator]

  Un utim tun, asa, de plecare?

  La faze d'astea ar trebui iesit in strada. Din pacate, nu prea atrage subiectul, ca nu-i feng shui
  • +1 (3 voturi)    
   PE 1 DECEMBRIE (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:03)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   PE 1 DECEMBRIE

   cauta pe Google....
 • +5 (7 voturi)    
  Articole fara surse (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:21)

  PopicaH [utilizator]

  Ce-mi plac mie articolele astea pe surse nu stii exact de unde au luat oamenii astia. arunca niste lucruri in atmosfera si gata! jurmalismul....
 • +1 (3 voturi)    
  care guvern ia decizia asta? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:04)

  razvan_rr [utilizator]

  acu eu nu stiu care e nici prim ministru. or sa se schimbe multe in urmatoarele saptamani, dupa alegeri. sa mai avem putina rabdare, articolul asta nici macar nu are surse credibile. cine spune lucrurile astea, de unde se informeaza doamna pirvoiu?
  • 0 (0 voturi)    
   Exact! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:53)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui razvan_rr

   Buna idee!!! Sa mai asteptam cateva saptamani, vin sarbatorile, taiem si noi porcul, ne mai cinstim si noi, ne mai veselim... iar la inceputul lui ianuarie constatam ca, desi pe picior de plecare, guvernul tot si-a mai gasit timp sa dea o ordonanta discreta si bine "gandita" intre Craciun si Anul Nou...
   Iar noi ramanem iarasi, ca de-atatea alte ori, fluierand a paguba si constatand ca ni s-a mai tras o tzeapa...
   E bine asa, nu?
   Altfel, pt. informarea dvs., prim ministru e VV Ponta, iar in urmatoarele saptamani si luni nu sunt programate alegeri. Deci, ce e de asteptat, ca nu inteleg???
 • +2 (4 voturi)    
  era de asteptat! (Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:35)

  rapsod [utilizator]

  era de asteptat ca acesti ticalosi de guvernanti ne pregatesc o surpriza neplacuta in cazul redeventelor.prea a fost liniste,prea au tacut toti politrucii,inclusiv aia din opozitie.
  ati auzit vreun politruc in campania electorala vorbind de redevente?eu nu am auzit!sa se fi dus OMV cu plasute pe la toate partidele?nu e deloc exclus...
  ponta si nicolescu-petrom sa nu creada ca o sa tacem!toata lumea stie ca companiile isi exporta profitul!
  numai niste hoti tradatori puteau sa vina cu ideea asta!
 • +2 (2 voturi)    
  Viorele plagiaza si tu un buget,mai "draga "! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 8:51)

  Plagarus [utilizator]

  Are excedent smecheresc si periculos : a vrut sa se dea mare ce destept este el Ponta Viorel, a vrut sa-si asigure resurse de viitor si elasticitate pt. urmatoarele alegeri parlamentare si a nenorocit economia azi si maine blocand infrastructura pe 1,5 ani cel putin.
 • +1 (1 vot)    
  pai normal, (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 9:13)

  Yankeu [utilizator]

  firmelor mici , romanesti, luati-le taxa pe cifra de afaceri, da-i dreacu, cine i-a pus sa-si faca firma?Iar marilor companii eu propun sa le dea statul anual cate 1 milion de euro pentru fiecare 10 angajati.Ca, saracii, vor lucar in pierdere de acum.Si, in pierdere lucrand, nu numai ca nu vor mai plati taxe si impozite, dar vor trebui sa creasca si preturile pe la combustibili, gaze, etc, sa-si mai scoata saracii din cheltuieli...
  Asa patetsti cand conduc idioti cu diplome de harvard si cu doactorate plagiate
 • +1 (1 vot)    
  O alta hotie ! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 12:08)

  FY [utilizator]

  a guvernului Ponta.
  Se stie ca profitul poate fi refacut din condei daca ai niste contabili buni si ei siguri au.
  Iata care este nivelul redeventelor prin Europa
  http://www.zf.ro/zf-24/renegocierea-deceniului-ce-redevente-vor-plati-companiile-care-exploateaza-petrol-si-gaze-petrom-a-platit-in-2012-ca-redeventa-6-s-la-fiecare-baril-de-titei-extras-in-valoare-de-94s-11348601
  Asta e o alta hotie si trebuie stopata.Negocierile trebuie sa fie transparente.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Vineri, 28 noiembrie 2014, 20:12)

  IoanaLorena [anonim]

  Noua suprataxă pe profitul obținut din activitățile upstream ar viza doar veniturile și cheltuielile legate direct de extracția producției de hidrocarburi.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Vineri, 28 noiembrie 2014, 20:16)

  AlexandraPopescu [anonim]

  Cotele de redeventa vor putea fi modificate doar pentru eventuale noi acorduri de concesiune care ar urma sa fie semnate de Guvern, nu și pentru cele aflate în prezent în derulare.
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, 13:18)

  DariaIonescu [anonim]

  Noul impozit ar urma să înlocuiască actualele taxe impuse companiilor din sectorul energetic: taxa pe construcţii speciale, de 1,5% pe an din valoarea brută a activului, taxa de 60% din veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţurilor la gaze şi o taxă de 0,5% aplicată pe veniturile brute obţinute din extracţia ţiţeiului, aceasta din urmă fiind aplicată până la stabilirea noului sistem de redevenţe.
 • +1 (1 vot)    
  .... (Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, 15:45)

  AndreiVlad [anonim]

  Pe lângă redevențele specifice sectorului de petrol și gaze, impozitul pe construcții speciale și impozitul pe profit de 16%, pe care îl datorează toți agenții economici din România, companiile producătoare de hidrocarburi ar urma să plătească și o suprataxă pe profitul obținut strict din activitatea de producție de țiței și gaze, respectiv pe diferența dintre veniturile obținute din vânzarea producției și costurile obținerii acestei producții.
 • 0 (0 voturi)    
  < (Duminică, 30 noiembrie 2014, 21:28)

  Anca89 [utilizator]

  Guvernul ar putea suprataxa companiile extractoare de hidrocarburi care in momentul actual au cote de redeventa mai mici decat cele practicate in Uniunea Europeana, astfel incat nivelul total al taxelor obtinute de la acestia sa fie la o cota similara cu cele practicate de UE.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Duminică, 30 noiembrie 2014, 22:31)

  AlexandraPopescu [anonim]

  Guvernul ar putea impune companiilor producătoare de hidrocarburi un nou impozit, pe lângă redevențele petroliere pe care acestea le plătesc pentru producția de țiței și gaze extrasă, noul impozit urmând să suprataxeze profitul înregistrat de aceste companii strict din activitățile upstream, de explorare și producție.
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Duminică, 30 noiembrie 2014, 22:38)

  Anca89 [utilizator]

  Guvernul ar putea impune companiilor producătoare de hidrocarburi un nou impozit, pe lângă redevențele petroliere pe care acestea le plătesc pentru producția de țiței și gaze extrasă, noul impozit urmând să suprataxeze profitul înregistrat de aceste companii strict din activitățile upstream, de explorare și producție.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 decembrie 2014, 14:33)

  AndreiVlad [anonim]

  Guvernul lucrează împreună cu Banca Mondială la stabilirea unui sistem nou de redevenţe, care vor fi diferenţiate în funcţie de zăcămintele onshore şi offshore, declara în iunie premierul Victor Ponta, într-o conferinţă pe teme energetice. 'De la 1 ianuarie 2015 vom avea o nouă lege a petrolului, cu noi redevenţe.
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Miercuri, 3 decembrie 2014, 17:26)

  Anca89 [utilizator]

  Avand in vedere ca diferentele in cuantum pe diferite redevente sunt destul de mari, redeventele in cuantum mic ar putea fi suprataxate in functie de cantitatea obtinuta in urma exploatari.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Miercuri, 3 decembrie 2014, 17:47)

  Anca89 [utilizator]

  Modificarea redeventelor se poate face numai pentru noile concesiuni, deci pt stat este mai avantajos sa introduca o noua taxa, care s-ar aplica astfel imediat si pentru toate exploatarile existente.
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:46)

  Anca89 [utilizator]

  In scopul mentineri unei concurente loiale Guvernul ar trebuii sa echilibreze nivelul taxari profitului obtinut din cantiatea rezultata in urma exploatari astfel incat sa obtina cel putin o medie intre 3,5 % si 13,5 % in cazul titeiului si intre 3,5 si 13% in cazul gazelor naturale.
 • 0 (0 voturi)    
  ,,, (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:52)

  Anca89 [utilizator]

  Se pot modifica cotele de redeventa decat pentru eventualele noi acorduri de concesiune care ar urma sa fie semnate de Guvern, nu si pentru cele aflate in prezent in derulare.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Miercuri, 3 decembrie 2014, 20:56)

  Anca89 [utilizator]

  Redeventele in prezent in vigoare reprezinta cote procentuale din valoarea productiei brute extrase, acestea fiind stabilite în 2004 prin Legea petrolului.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Joi, 4 decembrie 2014, 1:38)

  IoanaLorena [anonim]

  ”Cu siguranta, si asta este practicat la nivel european si mondial, nu poti sa ai aceleasi redevente pentru resursele exploatate terestru si cele din mare, ma refer la Marea Neagra in cazul nostru, pentru simplul motiv ca sunt difrerente uriase de investitii si de profit."a declarat Victor Ponta.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Joi, 4 decembrie 2014, 1:46)

  IoanaLorena [anonim]

  Guvernul României lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a precizat că Lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Joi, 4 decembrie 2014, 1:56)

  IoanaLorena [anonim]

  Prin aplicarea unei taxe suplimentare pe venitul suplimentar obtinut al vechilor concesiuni se va mentine un echilibru in situatia maririi redeventei pe noile concesiuni.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Joi, 4 decembrie 2014, 2:01)

  IoanaLorena [anonim]

  Premierul Victor Ponta a declarat, la Houston, dupa intalnirea cu reprezentantii mai multor companii din energie, ca legea privind redeventele petroliere va fi pusa in dezbatere publica la inceputul anului viitor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by