Companiile energetice sunt afectate de costul prea mare al apei utilizate in producerea energiei electrice, a afirmat joi Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, in cadrul unei conferinte pe teme energetice "Piata de energie in lumina noii legislatii". Acesta a dat exemplul companiei Nuclearelectrica care ar fi ajuns sa cheltuiasca mai mult pe apa decat pe uraniu.

"In 2000, in baza Legii apelor s-a introdus mecanismul de apa. S-a stabilit atunci un prag, ideea era ca pretul apei sa nu depaseasca 1% din pretul de cost al MWh, lucru acceptat, chiar daca atunci in Romania se punea un tarif pe utilizarea apei. S-a adus in 2010 ca pretul apei la Hidrelectrica sa fie pste 16% din pretul de cost La Nuclearerelcria este putin peste 6%. A ajuns sa fie mai scumpa decat uraniul. Probabil multi si-au pus problema de ce nu se vand microhidrocentrale sau de ce nu se mai fac hidrocentrale. Nu este rentabil", a spus Dumitrascu.

Acesta a mai spus ca si la societatile pe carbune este aceeasi situatie. "La Complexul Energetic Oltenia se plateste aceeasi apa pentru fiecare grup. O treci prin trei grupuri, o platesti de trei ori. La carbunari a ajuns sa fie de 2,4% in structura de cost. Mult, mai ales ca apa o dai inapoi in rau, imbunatatita, curatata, la standarde de puritate aproape ca apă potabilă", a mai spus Dumitrascu.