Presedintele Traian Basescu a declarat sambata ca s-a opus "vehement" la ultimul consiliu european atunci cand s-a cerut reluarea proiectului South Stream si si-a exprimat satisfactia ca Gerhard Roiss, actualul CEO al OMV Petrom, va parasi functia anul viitor.

"M-am opus vehement. South Stream e supra sustinut de OMV pentru ca ar dori sa pompeze gazul (exploatat din Romania) prin Sotuh Stream. Asta ar face din Romania o tara dependenta de Gazprom. Romania nu poate accepta si nu isi doreste proiectul South Stream", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Chiar daca acest proiect s-ar realiza, guvernele Romaniei ar trebui sa fie foarte clare, "asa cum a fost si eu, chiar cu dl Roiss, care slava Domnului va parasi functia, am fost extrem de clar ca niciun metru cub de gaz nu se va exporta decat prin infrastructura romaneasca", a subliniat Traian Basescu, argumentand ca, in caz contrar, s-ar ajunge la aceeasi problema: dependenta de o sursa univa de export, respectiva de infrastructura Gazprom, care poate solicita oricand ce pret de tranzit doreste.

Presedintele Basescu a precizat ca gazul natural exploatat in Romania va avea ca prioritati acoperirea integrala a nevoilor Romaniei si Republicii Moldova, iar "restul prin export, dar nu prin Gazprom".