Bulgaria, care depinde aproape total de livrarile de gaze rusesti care tranziteaza Ucraina, a semnat miercuri un acord cu Grecia in vederea interconectarii retelelor nationale de gaze, anunta AFP.

"Aceasta conexiune este foarte importanta pentru diversificarea reala a surselor si in calitate de parte integranta a coridorului sudic" care isi propune sa transporte spre Europa de vest gaze din zacamintul Shah Deniz din marea Caspica, in largul Azerbaidjanului, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Temenujka Petkova.

"Proiectul are un rol strategic (...) pentru aprovizionarea cu gaze a intregii Europe de sud-est", a spus si Panos Skourletis, ministrul grec al Mediului si Energiei.

Acordul a fost semnat intre holdingul bulgar de energie (BEH) si IG Poseidon, societate mixta detinuta de grecii de la DEPA si italienii de la Edison.

Gazoductul cu o lungime de 182 km, dintre care 151 km pe teritoriul bulgar, va lega Komotini (nord-estul Greciei) de Dimitrovgrad (sudul Bulgariei).

Constructia acestui gazoduct cu o capacitate de 3 miliarde metri cubi, prevazuta a fi gata la jumatatea lui 2018, constituie primul pas real spre diversificarea reala a surselor de aprovizionare cu gaze a Bulgariei, tara din UE cea mai vulnerabila in fata tensiunilor ruso-ucrainene. Acest proiect, cu o valoare de 220 milioane euro, va beneficia de o finantare europeana de 45 milioane euro.

"Acest proiect nu este indreptat impotriva niciunei tari". Dar el "constituie o garantie ca daca cineva se supara si taie gazele" exista o alternativa, a spus premierul bulgar Boiko Borisov.