Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) solicita din nou modificarea Legii energiei 123/2012 astfel incat contractele de vanzare-cumparare energie sa nu mai fie incheiate doar pe bursa, ci si prin negociere directa intre parti. Este o solicitare controversata, avand in vedere ca sistemul contractelor bilaterale negociate direct este cel care a permis aparitia "baietilor destepti", a celor care cumparau energie ieftina de la producatorii de stat si o vindeau scump. Nu este pentru prima oara cand furnizorii cer eliminarea obligatiei de tranzactionare prin intermediul bursei, insa de aceasta data ar avea si sustinerea autoritatilor, in special a unor parlamentari, potrivit informatiilor HotNews.ro.

Mai precis, furnizorii solicita modificarea articolelor din lege care prevad ca energie electrica sa fie tranzactionata in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu. De altfel, aceste prevederi au reprezentat principiul care a stat la baza realizarii Legii energiei 123/2012. Legea a fost aprobata in iunie 2012, iar pana atunci multe dintre contracte erau incheiate direct, vizata fiind in special energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Sunt celebre contractele cu asa-zisii "baieti destepti" incheiate pe multi ani, la preturi foarte mici, care au fost, in cele din urma, denuntate de actualul administrator judiciar al Hidroelectrica. De altfel, Consiliul Concurentei a aplicat recent amenzi de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) companiei Hidroelectrica SA si pentru 10 parteneri contractuali ai acesteia, in principal comercianti de energie, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica. Contractele, incheiate preferential, fara un proces de selectie obiectiv si in lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantitati de energie mai mari decat putea sa produca Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsa). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizata anual o cantitate de 42-60% din energia electrica comercializata de productori pe piata concurentiala pentru o perioada de 10-14 ani. Vezi aici mai multe amanunte.

Reprezentantii AFEER anunta ca vor fi schimbari importante asupra Legii energiei, acestea fiind discutate in Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor. "Au aparut numeroase schimbari in legislatie, primara si secundara, unul dintre argumentele des invocate de autoritati fiind legat de eliminarea coruptiei. Vom asista la alte modificari legislative importante la Legea energiei. Consideram ca se pot gasi solutii mult mai bune si corecte, care sa nu distorsioneze piata", a declarat declarat Ion Lungu, presedinte AFEER.

"Apreciind demersul sustinut al Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, care a reactionat la solicitarile pietei si a demarat dezbaterile cu privire la modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, AFEER a transmis observatii/propuneri, reiterand necesitatea reluarii contractelor bilaterale directe, in acest context al modificarii legislatiei primare. Astfel, AFEER solicita modificarea articolelor 23 si 28 din Legea energiei, in sensul reintroducerii posibilitatii incheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piata angro de energie electrica. Totodata, Asociatia vine cu observatii asupra articolelor supuse dezbaterii spre modificare, bazate pe urmatoarele principii: respectarea prevederilor directivelor Uniunii Europene, astfel incat Romania sa nu se afle in situatia de a fi sanctionata ca urmare a nepreluarii/preluarii incorecte sau incomplete a acestora, respectiv reguli echitabile aplicate tuturor participantilor la piata de energie electrica, in conformitate cu practicile UE in domeniu", se arata intr-un comunicat al AFEER.

Furnizorii au solicitat reintroducerea contractelor bilaterale inca din 2012, imediat dupa aparitia Legii 123/2012. O incercare de modificare a legii energiei in sensul reintroducerii contractelor directe a avut loc si in 2012, in octombrie. Potrivit unui draft de proiect de Ordonanta de Urgenta de atunci, Guvernul dorea sa modifice legea in asa fel incat producatorii de energie sa nu mai fie obligati sa incheie contracte doar prin OPCOM (bursa energiei). In cele din urma, Guvernul a renuntat la acea modificare.

Care sunt argumentele furnizorilor pentru revenirea la contractelor directe: interzicerea contractului bilateral negociat direct situeaza producatorii si furnizorii din Romania intr-o pozitie discriminatorie fata de ceilalti participanti de pe pietele externe; toate tarile UE, care au burse de energie puternic dezvoltate, nu au considerat ca bursa poate substitui integral, fara consecinte negative, tranzactiile incheiate pe piata angro prin negociere directa. In ultimul an si jumatate de aplicare a prevederilor Legii 123, se constata o migrare a tranzactiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt, fapt ce conduce la distorsionarea pretului de referinta pe piata angro, cu consecinte negative asupra ofertarii unui pret corect pentru energia electrica furnizata consumatorilor, iar pe termen mediu si lung vor fi afectate investitiile in capacitatile de productie a energiei.

AFEER este o organizatie infiintata in 2006 si cuprinde, in prezent, un numar de 47 de membri, printre care se afla si Alpiq si Alro, companii amendate de Consiliul Concurentei din cauza contractelor cu Hidroelectrica. Insa se mai afla si traderi care acapareaza tot mai mult din piata, precum Tinmar Ind sau Renovatio Trading. Vezi aicilista.