Victor Grigorescu, ministrul energiei, considera ca acuzatiile lansate in ultima perioada, potrivit carora statul roman a piedut 1 miliard de euro in zona energetica, reprezinta manipulare electorala. "Din pacate, atunci cand in culpa este un fost inalt demnitar al statului, despre care nu se poate banui ca nu este la curent cu situatia reala, manipularea electorala a sectorului energetic devine nepermisa", a scris Grigorescu pe pagina sa de Facebook. Cu o zi in urma, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook, in termeni ironici, ca banii se pierd din "(in)activitatea "Guvernului Meu" de tehnocrati!".

"Constat cu surprindere ca suntem acuzati ca pierdem "anumite" sume de bani din cateva proiecte din zona energetica. Investitiile din energie nu sunt joaca de copii si nimeni nu le face cu de la sine putere si dupa cum il taie capul la un moment dat. In ultimii 20 de ani s-au facut multe investitii de care nu isi mai aduce aminte nimeni si nici statul roman nu a tras vreun folos de pe urma lor. Faptul ca suntem in negocieri avansate cu partenerii nostri si faptul ca gestionam cu maxima atentie fiecare aspect nu inseamna ca "pierdem bani". Cine stie cum se negociaza in astfel de proiecte intelege situatia cu exactitate. Cine nu, se bucura de deschideri de autostrazi care se prabusesc la scurt timp dupa inaugurare", a spus Grigorescu.

Acesta considera multe grupuri politice se folosesc in campania electorala de povestea complexurilor energetice. "Povestea bagarii in faliment a Complexurilor Energetice pentru ca se doreste importul de energie e o tema pe care mai multe grupuri politice o vehiculeaza in jurul campaniei electorale. Realitatea este exact inversa, dar probabil cu cat spui ceva mai gogonat cu atat mai mult ai sanse sa fii crezut de cei care nu verifica adevarul. In fapt, pentru prima data, noi la Ministerul Energiei am publicat procentajul de dependenta dintre consumul de energiei si productia de carbune (de aproximativ 30%). Noi suntem cei care am schimbat paradigma de interpretare din zona marilor companii energetice din cazuri sociale in companii fundamentale pentru securitatea enrgetica. Si tot noi am stat si am lucrat din prima zi de mandat pentru a corecta dezastrul financiar pe care l-am mostenit la Complexul Energetic Hunedoara si la Complexul Energetic Oltenia. Desi am publicat si balanta importurilor si se vede clar faptul ca exportam energie, se arunca pe piata cu maxima iresponsabilitate ideea ca de fapt am fi importat. Nu imi ramane decat sa fac apel la calm, la moderatie si echilibru cand se discuta despre sectorul energetic. Din pacate, atunci cand in culpa este un fost inalt demnitar al statului, despre care nu se poate banui ca nu este la curent cu situatia reala, manipularea electorala a sectorului energetic devine nepermisa", a aratat ministrul energiei.

Acesta se arata dezamagit de nivelul la care a ajuns dialogul public. "Sunt extrem de dezamagit in legatura cu limbajul la care s-a ajuns in dialogul public. Inteleg sa se discute orice, fara restrictii, dar cu respectul cuvenit functiilor in care trecator ne aflam unul sau altul. Ori daca se ajunge la "glumite" si insinuari de dragul unor ipotetice castiguri electorale, nu am inteles nimic din importanta unei demnitati publice de vreme ce o luam in deradere sau nu o respectam asa cum se cuvine. Nu ne respectam, inainte de orice, propria noastra demnitate, de la inaltimea careia pretindem ca dialogam acum. Iar daca dupa ce facem "glumite" ne mai si plangem ca nu suntem respectati, poate ar fi cazul sa ne analizam propriul discurs inainte de toate", a adaugat ministrul energiei.

Victor Ponta a spus, in urma cu o zi, pe Facebook, ca marile proiecte energetice se pierd din cauza tehnocratilor. Afirmatiile lui Ponta: <<"Incompetenta ucide", Domnule Iohannis! Calculati cat a pierdut fiecare roman din acest 1 miliard de euro si din toata (in)activitatea "Guvernului Meu" de tehnocrati!

Adaugati faptul ca mai pierdem in 2016 doar in zona energiei marile proiecte:

- grupurile 3 si 4 de la Cernavoda - 5 miliarde dolari;

- noul grup pe carbune de la Rovinari - 1 miliard dolari;

- proiectul energetic de la Tarnita - 1.2 miliarde de dolari;

- cablul submarin de transport energie Romania-Turcia - 800 milioane euro;

- listarea "Hidroelectrica" - minim 500 milioane euro.

Ce fac in schimb tehnocratii!? Baga in faliment Compania Energetica Hunedoara si Compania Energetica Oltenia - ca sa importam energie din Cehia si Ungaria.

Felicitari calduroase mult-iubitului si stimatului Presedinte si "Guvernului sau" pentru aceste "marete realizari" in sistemul national de energie!

PS - tovarasa Gorghiu Dej, ia niste calmante sa nu sari iarasi la glezne!"