Camera Deputatilor, camera decizionala, a aprobat, in ultima saptamana din sesiunea parlamentara, mai multe modificari la Legea energiei 123/2012, astfel incat sa fie favorizat Complexul Energetic Oltenia, fapt care nemultumeste alti actori de pe piata. Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, spune, intr-o intervenie la Radio Infinit, ca meritul aprobarii acelor amendamente apartine unor parlamentari de Gorj si unor sindicalisti, care au pus "presiune continua". Sindicalistii s-au dus chiar in Parlament pentru a vota "deputatii care se mai codeau, ca sa poate sa arate, apoi, ca s-au opus". Printre parlamentarii de Gorj, care "s-au luptat" se afla Victor Ponta (PSD), Mihnea Costoiu (PSD) si Dian Popescu (ALDE). Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) arata ca modificarile legii pot aduce grave prejudicii pietei energiei.

Laurentiu CiurelFoto: Pandurul.ro
  • Vezi documentele atasate

"Modificarile sunt extrem de bune pentru Complex. Sunt acele modificari pe care parlamentarii le-au primit in urma cu cateva luni, aproape un an, cand ne-am intalnit la sediul diviziei miniere si, de atunci, lucrurile au inceput sa se miste", a spus, zilele trecute, Laurentiu Ciurel pentru Radio Infinit, un radio local. Acesta a povestit ca ministerul energiei s-a opus modificarilor, insa cativa parlamentari au facut "presiuni foarte mari", ca acestea sa fie votate.

"S-au facut presiuni foarte mari si de catre presedintele comisiei Iancu (n.red. Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii din Camera Deputatilor), si de cativa parlamentari de la Gorj, ca ea sa fie introdusa, pentru ca Guvernul cerea sa fie votul in toamna", a spus Ciurel.

Acesta ii lauda in mod special pe Victor Ponta, Mihnea Costoiu si Dian Popescu pentru presiunile pe care le-au facut, dar si pe sindicalistii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), care s-au dus in ziua votului sa ii filmeze pe deputatii care se "codeau". "Sunt trei oameni pe care ii stiu foarte bine, care s-au batut pentru asta. Este vorba despre Dian Popescu, Mihnea Costoiu si de Victor Ponta. Istoria se scrie cu ce se vede. O importanta foarte mare a fost presiunea continua pe care a pus-o sindicatul de la CEO pe parlamentari. In ziua votului, au fost prezenti acolo cu telefoanele cu care au filmat deputatii care se mai codeau, ca sa poate sa arate apoi ca s-au opus. A fost o delegatie de 7-8 oameni acolo care au pus incontinuu presiune, si la discutiile in comisie", a mai povestit Ciurel.

Potrivit unor surse din piata, chiar daca nu se mai afla la conducerea companiei, fiind demis la inceputul anului, Laurentiu Ciurel are inca o influenta mare asupra CEO, diectorul general actual, Ilie Ionel, fiind un apropiat al sau. Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata, alaturi de Victor Ponta, in dosarul Turceni-Rovinari.

  • AFEER: Punerea in aplicare a noilor modificari poate conduce la grave prejudicii produse participantilor la piata

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania- AFEER arata, printr-un comunicat de presa, ca punerea in aplicare a noilor modificari poate conduce la grave prejudicii produse participantilor la piata, prin crearea premiselor unor interpretari si aplicari abuzive ori eronate.

"Dupa o analiza asupra modificarilor operate la lege, ne exprimam uimirea, dar si ingrijorarea, fata de modul in care s-a decis aprobarea unor amendamente, care- in opinia noastra- vor produce controverse si vor crea disfunctionalitati pe piata energiei", se arata in comunicatul AFEER. "Un demers laudabil al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, de a invita la consultari toti actorii pietei, a fost stopat brusc, cu explicatia ca va fi continuat de Ministerul Energiei, pentru ca apoi sa constatam ca, peste noapte, au fost luate in dezbatere anumite propuneri venite, conform informatiilor noastre, din partea unei singure companii. Reprezentantii AFEER au participat activ la consultarile organizate la Parlament pe modificarea Legii 123/2012, am venit cu propriile amendamente si constatam acum ca propunerile noastre nu numai ca nu au fost luate in considerare, dar au fost aprobate modificari la lege care pot afecta grav activitatea furnizorilor de energie electrica", a declarat pesedintele AFEER, Ion Lungu.

Potrivit AFEER, una dintre modificarile operate confera dreptul producatorilor de a incheia contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, in scopul de a oferta apoi energia electrica pe piata interna sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, "Producatorii de energie electrica au dreptul sa perfecteze contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, pentru a oferta pe piata interna sau la export energia electrica, in conformitate cu art. 28 si celelalte prevederi legale in vigoare". Se remarca ca art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere in mod expres, reglementeaza obligatiile producatorilor de energie electrica, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligatia acestora de a oferta "public si nediscriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila". AFEER sesiseaza ca intre cele doua prevederi exista o incompatibilitate evidenta, in asa fel incat in niciun caz modificarea introdusa nu isi va putea gasi aplicare practica, in forma actuala a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare.

NOTA Altfel spus, anumiti producatori, precum CE Oltenia, vor putea cumpara direct de la alt producator (ex. Hidroelectrica), energie mai ieftina. Astfel, va crea un mixt de energie la un pret mai convenabil, pe care sa-l ofere pe piata. Cei doi producatori au acelasi actionar majoritar, Ministerul Energiei. Hidroelectrica tocmai a iesit din insolventa. Insa, o alta prevedere din Lege obliga toti participantii de pe piata sa vanda intreaga cantitate de energie in mod public si nediscriminatoriu.

De asemenea, a fost introdusa o prevedere conform careia: "Siguranta SEN ¬asigurarea continuitatii in alimentare de catre operatorul de transport si de sistem a unui mixt de producere si a serviciilor tehnologice de sistem, astfel incat sa poata fi suplinita iesirea din functie a oricarei capacitati energetice, fara a se deconecta consumatori de la retea". Potrivit AFEER, aceasta vine in contradictie cu regulile europene, deoarece OTS (operatorul de transport si de sistem) nu are dreptul sa se implice in activitatea de producere a energiei electrice.

In Lege a mai fost introdusa o prevedere prin care Transelectrica trebuie sa asigure acelasi tarif pentru introducerea in retea (Tg) tuturor operatorilor. Deputatii justitica acest amendament prin faptul ca tariful este diferit pe opt zone de lienta. "Pentru o concurenta corecta intre producatori, se impune egalarea acestor tarife, deoarece in prezent in zona Oltenia este cel mai mare tarif", este motivatia deputatilor. Insa, tarifele sunt stabilite de ANRE in functie de cat de mari sunt cantitatile injectate in retea in cele opt zone.

Potrivit AFEER, o alta modificare adusa legii vizeaza publicarea atat a preturilor, cat si a cantitatilor stabilite in urma tranzactiilor efectuate pe toate pietele centralizate de energie electrica, iar pentru contractele de pe piata reglementata sau de export- publicarea integrala a acestora, cu precizarea ca se va realiza in conformitate cu reglementarile ANRE. "Consideram ca nu se justifica transmiterea acestor informatii la OPCOM si obligarea acestuia de a le face publice, fiind vorba despre tranzactii derulate pe piete pe care nu le opereaza. Participantii la piata transmit deja catre ANRE informatiile referitoare la tranzactii, in baza regulamentului REMIT. Reprezentantii AFEER atrag atentia asupra faptului ca toate contractele incheiate in special cu partenerii externi pe baza contractului standard de furnizare a energiei agreat la nivel european (contract EFET-European Federation of Energy Traders) contin clauze de confidentialitate, precum si sanctiuni care merg pana la rezilierea contractului in caz de nerespectare a prevederilor contractuale", se precizeaza in comunicatul AFEER.

Potrivit acestuia, o formulare vaga se regaseste in textul care vizeaza promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie in cel mai eficient mod, astfel incat sa se obtina cel mai mic pret posibil la consumator. Pretul practicat pe piata este cel care da masura eficientei si competitivitatii, fiind evident ca fiecare participant la piata are ca principal obiectiv practicarea pretului cel mai mic, astfel incat o prevedere expresa in acest sens nu are o justificare evidenta, ci, mai mult, creeaza premisele unor posibile abuzuri ori interpretari eronate, a precizat presedintele AFEER.

Referitor la modificarea adusa Legii, de mentinere a unei rezerve de combustibil la un nivel suficient sau respectiv o rezerva suficienta de apa pentru indeplinirea obligatiilor de productie si furnizare continua a energiei electrice, care sa fie remunerata conform cu reglementarile in vigoare, AFEER atrage atentia ca o astfel de propunere este de natura sa genereze cresterea preturilor la consumatorul final, aceeasi activitate urmand a fi platita de doua ori. Costurile care rezulta din aceasta obligatie sunt deja incluse in pretul de vanzare a energiei electrice practicate de catre fiecare producator.

AFEER propune ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 123/2012- Legea energiei electrice si a gazelor naturale sa fie reexaminata in Parlament, cu luarea in considerare a opiniilor exprimate de participantii la piata la momentul supunerii spre dezbatere publica a proiectului de lege.

Legea a fost trimisa la promulgare.Vezi documentele atasate.