Compania Nationala de Petrol si Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinaria Petromidia, in cadrul unui dosar penal ce vizeaza modul in care aceasta a fost privatizata, intrerupand astfel planurile societatii cu privire la vanzarea unui pachet de actiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, catre o firma chineza, informeaza Financial Times, citat de Agerpres.

  • UPDATE "In data de 22 iulie 2016, Compania Nationala JSC KazMunayGas (KMG) si KMG International N.V. (KMGI) au transmis autoritatilor romane o Notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute)", se arata intr-un comunicat al KMG International (fosta Rompetrol Group).

Potrivit unei scrisori adresata de avocatii KazMunayGas Guvernului Romaniei, consultata de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de disputa privind investitiile", primul pas intr-o procedura legala ce ar putea sa se finalizeze printr-o procedura de arbitraj international.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

"Romania isi utilizeaza puterea guvernamentala pentru a submina o tranzactie si a renationaliza activele", se arata in scrisoarea trimisa Guvernului roman.

KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT sustinand ca a cumparat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane.

"Acest dosar nu are nicio legatura cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Potrivit acestuia actiunile statului roman au dus deja la amanarea incheierii tranzactiei cu CEFC, din luna octombrie pana la finele acestui an.

"In aceste conditii, nu este posibila finalizarea tranzactiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.

In luna mai, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. DIICOT a anuntat ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea ordonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

UPDATE "Diferendul de arbitraj priveste tratamentul aplicat de autoritatile romane investitiilor realizate de KazMunayGas NC si KMG International in subsidiarele din Romania, si anume: Rompetrol S.A. (in prezent Oilfield Exploration Business Solutions S.A., Oilfield), Vega S.A. (Vega), Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) si alte companii romanesti.

Scrisoarea companiilor KazMunayGas catre Guvernul Romaniei detaliaza indisponibilizarea unor active in valoare totala de peste 2,1 miliarde de dolari si convingerea companiei ca aparent autoritatile intentioneaza sa puna sechestru si sa nationalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia Romaniei si oameni. Companiile membre KazMunayGas au investit deja in jur de 4 miliarde de dolari (inclusiv pretul de achizitie al Grupului de catre KazMunayGas NC) in Romania si au planuri de a directiona alte cateva miliarde in fonduri catre unitati de productie si comunitatile unde Grupul opereaza.

Azamat Zhangulov, Vice Presedinte Senior al KMG International a declarat astazi: ¬Suntem mereu disponibili sa ii explicam Guvernului Romaniei nevoia ca investitiile noastre sa fie protejate, in baza cadrului legislativ in vigoare. Ne mentinem angajamentul de a ne continua investitiile in Romania si de a dezvolta in continuare pe baza premiselor deja existente. Totusi, nu putem investi si mai mult capital daca autoritatile nu demonstreaza respect pentru lege. Daca nu va fi gasita nicio solutie, suntem obligati sa utilizam toate mijloacele legale pentru a ne apara drepturile si a obtine compensatii, incluzand arbitrajul international impotriva statului roman. Totusi, speram sincer ca o solutie amiabila poate fi inca gasita, care sa ne permita sa ne continuam investitiile in Romania astfel incat sa contribuim la obiectivul Romaniei de a deveni un hub energetic important in regiunea Marii Negre¬.

Daca dupa depunerea Notificarii formulate in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o intelegere intre KMG si Romania, cazul va fi deferit si va fi rezolvat de Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din cadrul Bancii Mondiale, cu sediul in Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comert de la Stockholm, in concordanta cu prevederile tratatelor si cu solutiile si masurile pe care companiile KMG ia in considerare sa le obtina.

Transmiterea Notificarii formulate in baza tratatelor privind protejarea investitiilor reprezinta primul pas procedural care ar putea conduce la o disputa de arbitraj intre un investitor si tara unde acesta a realizat investitia.

Pe scurt, in concordanta cu tratatele mentionate mai sus, statele care au aderat si au devenit parte a unor astfel de tratate beneficiaza de o serie de drepturi relative la investitii menite sa incurajeze procesul investitional si sa creeze un mediu legal corect, echitabil si nediscriminatoriu, iar, de cealalta parte, sa asigure cadrul pentru detinerea si instrainarea investitiilor fara perturbari, intr-un mod legitim si pasnic.

Tratate Internationale", se arata in comunicatul KMG.

In 1996 si 2010 s-au incheiat Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kazahstan privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor (Acordul bilateral kazah) si Acordul pentru incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor incheiat intre Guvernul Regatului Tarilor de Jos si Guvernul Romaniei (Acordul bilateral olandez).

Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, alaturi de Squire Patton Boggs LLP, vor actiona in numele Companiei Nationale KazMunayGas (KMG), o companie inregistrata in Kazahstan, si a subsidiarei sale detinuta integral KMG International N.V. (KGMI), o companie inregistrata in Olanda, ambele fiind mentionate in declaratia de mai sus drept Companiile KazMunayGas.