Profitul net al OMV Petrom a fost de 878 de milioane de lei in primele luni din 2016, cu 11% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al companiei. De asemenea, investitiile au scazut semnificativ la 1,8 miliarde lei de la aproape 3 miliarde lei, influentate in principal de o scadere semnificativa in segmentul Upstream (explorare, dezvoltare, exploatare).

Investitiile din Upstream au fost in valoare de 1,5 miliarde lei in primele noua luni din 2016, comparativ cu 2,8 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut, se arata in comunicat.

Datoria neta a Grupului OMV Petrom a scazut considerabil pana la valoarea de 124 mil lei, fata de nivelul de la 31 decembrie 2015 de 1.286 mil lei, datorita unei pozitii de numerar imbunatatite la sfarsitul perioadei. Astfel, gradul de indatorare s-a diminuat la 0,47% de la 5,01% in decembrie 2015.

"In contextul preturilor scazute la titei si gaze naturale si al marjelor de rafinare semnificativ mai mici in comparatie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienta operationala si au generat rezultate bune. In T3/16, am continuat prioritizarea investitiilor si managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus intr-un flux de trezorerie extins de 1,1 mld lei. Atentia noastra constanta asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimarii privind investitiile pentru 2016, de la 0,7 mld euro la 0,6 mld euro (-30% fata de anul anterior). In Upstream, reducerea costurilor de productie si a cheltuielilor de explorare a compensat partial efectul preturilor scazute. Contributia Downstream la rezultatul Grupului a fost foarte robusta, datorita performantei operationale bune atat in Downstream Oil, cat si in Downstream Gas, in pofida mediului de piata dificil. Ca rezultat al tuturor eforturilor noastre, OMV Petrom a obtinut in T3/16 un EBIT CCA excluzand elementele speciale de 602 mil lei si un flux de trezorerie din activitati de exploatare consistent, de 1,6 mld lei. Pe 20 octombrie 2016 s-a incheiat vanzarea de catre Fondul Proprietatea a 6,4% din detinerea in OMV Petrom (sub forma de actiuni si GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzactioneaza liber pe piata. In aceeasi zi, GDR-urile OMV Petrom au inceput sa se tranzactioneze la Bursa de Valori din Londra", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.