Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a inregistrat o scadere cu 7% a profitului net in primele noua luni din 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 384 milioane de lei la 358,5 milioane de lei, se arata intr-un raport al companiei transmis BVB.

Potrivit acestuia, "veniturile din activitatea de exploatare inainte de activitatea de constructii conform cu IFRIC12 cresc cu 3% fata de realizarile din anul 2015, inregistrandu-se o crestere de 31.214 mii lei".

Aceasta crestere s-a datorat, in principal, veniturilor obtinute din activitatea de echilibrare si a altor venituri din exploatare mai mari, pe seama prescrierii majorarilor de intarziere aferente unor dividende achitate cu intarziere din perioada 2000-2003. Incepand cu al patrulea an al celei de-a treia perioade de reglementare (2015- 2016), modul de alocare a venitului total care a stat la baza stabilirii tarifelor pentru activitatea de transport este de 60% pentru componenta fixa si 40% pentru componenta volumetrica. Acest lucru conduce la o redistribuire a veniturilor din transport astfel: diminuarea veniturilor din transport in trimestrele de iarna pe seama scaderii veniturilor din volumele transportate si respectiv cresterea veniturilor din transport in trimestrele de vara pe seama cresterii veniturilor din rezervarea de capacitate comparativ cu anul gazier anterior, se mai arata in raport.

De asemenea, cheltuielile de exploatare au crescut cu 9% fata de 9 luni 2015, nivelul acestora fiind cu 69,4 milioane lei din cauza cresterii cheltuielilor privind consumul si pierderile tehnologice de gaze natural pe sistemul de transport, a cheltuielilor din activitatea de echilibrare si a cheltuielilor privind ajustarile pentru deprecierea activelor curente. Vezi aici raportul.