Noi ajutoare de stat pentru Compania Nationala a Uraniului: Costul de productie va fi subventionat, iar creantele bugetare vor fi convertite in actiuni

de CP     HotNews.ro
Joi, 25 mai 2017, 19:58 Economie | Energie

Guvernul a aprobat un memorandum privind acordarea unor noi ajutoare de stat Companiei Nationale a Uraniului S.A. Pe langa ajutorul de stat de 62 de milioane de lei, compania va beneficia si de alte tipuri de sprijin: subventie pentru costul de productie si pentru realizarea unor investitii, conversia in actiuni detinute de statul roman a unor creante bugetare si scutirea la plata unor creante bugetare. Costurile necesare implementarii Programului de restructurare este de aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane lei reprezinta ajutorul de restructurare, arata Guvernul.

Guvernul mai sustine ca aceste ajutoare sunt acordate "conditiile autorizarii de catre Comisia Europeana si in baza Planului de restructurare elaborat de companie si avizat de Ministerul Energiei, actionar unic al CNU".

Planul de restructurare al CNU urmareste eficientizarea activitatii companiei intr-o perioada de 5 ani. Documentul cuprinde o serie de masuri strategice, investitionale, operationale si financiare, complementare programelor finantate prin intermediul programelor finantate de Uniunea Europeana.

Instrumentele de acordare a ajutorului de stat vor fi:

 • Ajutorul de stat de salvare, care devine parte componenta a ajutorului de restructurare (ajutorul de stat in suma de 62 milioane de lei aprobat in sedinta de Guvern din 5 octombrie 2016 prin OUG 65/2016);
 • Subventie pentru costul de productie si pentru realizarea investitiilor prevazute in Planul de restructurare;
 • Conversia in actiuni detinute de statul roman a unor creante bugetare si scutirea la plata unor creante bugetare.
Perioada de valabilitate a acordarii masurilor de ajutor de stat de restructurare este 2016-2021. Plata ajutorului de stat de restructurare se va realiza in transe, in perioada 2017-2022 si va face obiectul unei corectii anuale, pe baza costurilor si veniturilor efective inregistrate de companie.

Ajutorul de stat pentru restructurare se va acorda de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei. Acordarea ajutorului de stat este conditionata de punerea in aplicare a Planului de restructurare, ce urmeaza sa fie trimis spre aprobare Comisiei Europene.

Si anul trecut in octombrie, Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care propune acordarea unui ajutor de stat de 62 milioane de lei Companiei Nationale a Uraniului (CNU), companie care a ramas fara surse de finantare. Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de salvare catre CNU, in doua transe si pentru o perioada de sase luni. Prima transa, de 47,2 milioane de lei, a fost acordata in 2016, iar a doua in martie 2017.
Citeste mai multe despre   


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si StartupCafe.ro, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
 • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
 • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
 • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

753 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  bleah (Vineri, 26 mai 2017, 0:44)

  AdrianNeacsu [anonim]

  gaura neagra. n-o sa fie ma pe plus, nu se pricep.

  pe mine ma sperie radiatiile lor. pe unde se fac transporturile cu uraniu, cu deseuri etc prin ce judete? unde se depoziteaza, in ce judete? daca-l da la export pe tot sunt linistit. mi-e frica de radiatiile lor. le dam si bani, ne si omoara cu zile.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version