Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
In primele 11 luni ale anului trecut,

Consumul de energie a crescut, pe fondul diminuarii resurselor

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 11 ianuarie 2008, 13:40 Economie | Energie

Resursele de energie primara (produtie + import) si cele de energie electrica s-au diminuat in primele 11 luni cu 1,1%, respectiv cu 2,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut datorita scaderii productiei si a importului, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In aceeasi perioada, consumul de energie electrica a crescut cu 1% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006. Consumul populatiei reprezinta 15,5% din cosumul total de energie electrica si a crescut cu 6,5%.

Principalele resurse de energie primara (carbune, titei, gaze naturale) au totalizat 37,48 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 1,1% mai putin decat in perioada ianuarie - noiembrie 2006. Productia interna a fost de 21,97 milioane tep si a inregistrat o scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul s-a diminuat cu 2%, pana la 15,51 mlioane tep.

Cea mai mare scadere a productiei interne s-a inregistrat la gaze naturale (-2,4%), in vreme ce productia de titei a crescut cu 1,9%, iar cea de carbune cu 1,3%. In ceea ce priveste importurile, in primele 11 luni s-au importat cu 10,7% mai putine gaze naturale si cu 4,4% mai putin titeii decat in aceeasi perioada a anului 2006. Pe de alta parte, importurile de carbune s-au majorat cu 38,3%.

In perioada mentionata, resursele de energie electrica au fost de 55,78 miliarde KWh, in scadere cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului 2006. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat scaderii productiei cu 3,2%.
 
Productia din hidrocentrale s-a diminuat cu 16,6%, iar cea din termocentrale si din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 0,7%, respectiv 16,0%.

In perioada ianuarie - noiembrie 2007, consumul final de energie electrica a fost de 46,28 miliarde KWh, cu 1,0% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2006. In aceasta perioada, iluminatul public a inregistrat o crestere de 4,5%, iar consumul populatiei s-a majorat cu 6,5%. Potrivit datelor INS, iluminatul public reprezinta 1% din consumul total de energie electrica, in timp ce consumul populatiei ajunge la 15,5%. Cea mai mare pondere este detinuta de consumul in economie care ajunge la 66,5%.

Exportul de energie electrica a scazut cu 1,79 miliarde KWh, respectiv cu 37,6% fata de perioada similara din 2006.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

92 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi