​OMV Petrom a platit constant redeventele petroliere datorate bugetului de stat in deplina conformitate cu prevederile legale aplicabile si in baza ordinelor emise de catre institutiile competente in domeniu, se arata intr-o scrisoare transmisa marti de compania petroliera comisiei parlamentare de ancheta a ANRE. In scrisoare se mai arata ca niciuna niciuna din companiile din grupul OMV Petrom nu are obligatii fiscale si alte obligatii bugetare restante. Documentul reprezinta un raspuns adresat comisiei, dupa ce presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a acuzat compania ca care a prejudiciat statul cu 7 miliarde de lei, prin evaziune, prin plata unor redevente la valori mai mici si prin majorarea nejustificata a preturilor in devizele privind decontaminarea solului.

Dupa aceste acuzatii lansate de Dumitru Costin pe 9 noiembrie, comisia de ancheta a adresat o serie de intrebari OMV Petrom. Intrebarile erau bazate pe un material depus de Dumitru Costin la comisie si pe anumite documente ale Curtii de Conturi.

In cadrul raspunsului, OMV Petrom isi exprima nedumerirea asupra faptului ca intrebarile se bazeaza pe aceste materiale, in conditiile in care scopul si obiectivele constituirii Comisiei sunt verificarea si analiza activitatii ANRE.

"Intelegem ca solicitarile din aceasta se bazeaza pe un material prezentat de catre Blocul National Sindical (BNS) reprezentat de domnul Dumitru Costin in data de 9 noiembrie 2017 si anumite materiale depuse de catre Curtea de Conturi Comisiei parlamentare de ancheta. Cu titlu de observatie generala, avuta in vedere la redactarea prezentei adrese de raspuns, remarcam faptul ca sfera solicitarilor excede scopului si obiectivelor pentru care s-a constituit Comisia, respectiv verificarea si analiza activitatii ANRE, astfel cum acestea sunt mentionate expres in articolul 1 din Hotararea Parlamentului nr. 68/2017. In acest conext nu putem sa nu ne exprimam nedumerirea referitor la afirmatia dumneavoastra din ultima adresa conform careia solicitarile de informatii transmise prin adresa din data de 6/7 noiembrie 2017 se bazeaza pe materialele depuse la comisie de BNS si Curtea de Conturi in data de 9 noiembrie 2017", arata OMV Petrom.

Potrivit acestuia, materialele respective nu se regasesc atasate adresei comisiei, "OMV Petrom neavand si din aceasta perspectiva posibilitatea de a intelege complet si exact alegatiile formulate si este pusa in fata unor solicitari de a da raspunsuri concrete la afirmatii cu caracter general si vag, fapt imposibil de a fi pus in practica, cu toata bunavointa noastra de a raspunde solicitarilor Comisiei".

OMV Petrom mai spunca ca "avand in vedere gravitatea alegatiilor mentionate in adresa si potentialul lor de a cauza grave prejudicii de reputatie si imagine companiei si intregului grup", "OMV Petrom, in calitate de companie listata la bursele din Bucuresti si Londra, respinge vehement acuzatiile de neplata a obligatiilor catre bugetul de stat, fapt comunicat prompt investitorilor nostri (n.red. printr-un comunicat de presa)".

In privinta presupusei necalculari in conditiile legii a redeventei petroliere pentru gazele naturale extrase in Romania, OMV Petrom precizeaza ca a platit constant redeventele petroliere datorate bugetului de stat in deplina conformitate cu prevederile legale aplicabile si in baza ordinelor emise de catre institutiile competente in domeniu.

Potrivit OMV Petrom, acest fapt a fost atestat si in urma controalelor intreprinse periodic de catre autoritatile competente (ANAF).

"Privitor la presupuse sume datorate bugetului de stat de catre societatile din grupul OMV Petrom si neachitate, va rugam sa aveti in vedere ca niciuna din companiile din grupul OMV Petrom nu are obligatii fiscale si alte obligatii bugetare restante, asa cum atesta si cele mai recente certificate de atestare fiscala emise in acest sens. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, din 2005 si pana in prezent aproximativ 110 miliarde lei au fost transferati in mod direct catre stat sub forma de taxe, impozite, contributii sociale si dividende cuvenite statului roman", mai arata OMV Petrom.

Mai citeste pe aceeasi tema si: