​ExxonMobil a lansat o licitatie pe SEAP pentru mai multe lucrari legate de demararea functionarii unitatilor offshore din Marea Neagra. Valoarea contractului este foarte mare, fiind estimata intre 975 de milioane de dolari si 1.28 miliarde dolari, fara TVA. Contractul are in vedere de la management si proiectare pana la punerea in functiune a unitatilor offshore (maritime) in proiectul Neptun. De asemenea, mai vizeaza punerea in functiune a statiei onshore (terestra) de masurare a gazelor naturale, a Camerei Centrale de Control si a sectiunilor din apropierea tarmului ale conductei de gaze care urmeaza sa fie construita de alti factori implicati in derularea proiectului.

Termenul limita pentru primirea ofertelor este 12 decembrie 2017, in conditiile in care anuntul licitatiei a fost publicat pe 9 noiembrie 2017. Ofertele vor fi deschise pe 13 decembrie 2017. Durata contractului este de 48 de luni incepand cu data atribuirii.

Potrivit anuntului de participare de pe SEAP, instalatiile offshore includ urmatoarele: sistemul de gazoducte, sistem de cabluri cu fibra optica, platforma pentru apa de mica adancime, instalatii pentru productia de gaze naturale din perimetrul Domino si instalatii pentru perimetrul Pelican.

De notat insa ca ExxonMobil arata in documentatie ca decizia finală de investiție in Marea Neagra este planificata pentru a doua parte a anului viitor si depinde de o serie de factori de natura tehnica, comerciala si financiara. "Nicio decizie nu a fost, inca, adoptata pentru a avansa cu proiectul Neptun – apa adanca si o gama larga de factori vor influenta o astfel de decizie de a investi. In cazul in care Exxon decide sa nu continue proiectul Neptun, compania isi rezerva dreptul de a rezilia unilateral un contract semnat care rezulta din aceasta procedura, in conformitate cu termenii contractuali. In plus, daca factori obiectivi impiedica EMEPRL sa continue acest proiect, inclusiv, fara a se limita la, factori care ar stabili nefezabilitatea tehnica, financiara sau comerciala a proiectului sau orice alta parte semnificativa asociata proiectului, EMEPRL poate anula aceasta procedura de achizitie inainte de a semna un contract, conform art. 225 din Legea 99/2016, incheierea contractului de achizitie fiind imposibila.”

Ce va trebui sa realizeze operatorul selectat:

-Sistemul de gazoducte: o conducta de 154 km de conducta de otel carbon acoperit cu ciment de 30” de pentru transportul gazelor naturale de la o platforma offshore intr-o locatie near-shore, in ape cu o adancime de aproximativ 20 de metri unde conducta intersecteaza o sectiune continua realizata de catre un contractor onshore / near-shore.

-Sistemul de cabluri din fibra optica: cablu de telecomunicatie de ~ 160 km intre platforma offshore si Statia onshore de Masurare a Gazelor Naturale / Camera Centrala de Control. Cablul va fi tras dintr-un punct cu o adancime a apei de aprox. 20 m in largul Camerei Centrale de Control printr-o conducta instalata onshore /near-shore de catre un contractor.

-Platforma pentru apa de mica adancime: o platforma de productie a gazelor naturale care nu dispune de personal in mod normal, care sa gazduiasca facilitatile necesare pentru suportul functionarii a zece puturi submarine in perimetrele Pelican si Domino si pentru a pregati gazele naturale extrase pentru transportul pe tarm. Platforma pentru ape de mica adancime include:

  • O structura de manta din otel pentru asigura suportul partii superioare a platformei si pentru a o mentine deasupra actiunii anticipate a valurilor. Mantaua din otel va fi fixata pe fundul marii folosind piloti de fundatie batuti.
  • Partea superioara a platformei pentru eliminarea lichidelor din gazul produs si deshidratarea gazului pentru transportul pe tarm, cu sisteme auxiliare pentru a asigura operarea si intretinerea in conditii de siguranta, fiabilitate si eficienta.

-Instalatiii pentru productia gazului natural in perimetrul Domino, incluzand:

  • a. Doua centre de foraj pentru colectarea productiei de gaze naturale din puturile submarine. Fiecare centru de foraj include de asemenea un sistem de distributie a metanolului, a fluidului hidraulic, a inhibitorilor de coroziune si depuneri pentru fiecare put, impreuna cu conexiunile electrice si de control.
  • b. O conducta de otel carbon izolata si incalzita electric (DEH) pentru a transporta productia de la cele doua centre de foraj la platforma pentru ape de mica adancime.
  • c. Cabluri subacvatice de tip ombilical de la platforma pentru ape de mica adancime spre centrele de foraj care transporta metanolul, fluidul hidraulic si inhibitorul de coroziune si calcar la fiecare centru de foraj. Cablurile subacvatice de tip ombilical contin si cabluri electrice si de control.
  • v. Instalatii pentru perimetrul Pelican, incluzand:
  • d. Un centru de foraj care colecteaza gaze naturale din puturile submarine. Centrul de foraj include, de asemenea, un sistem pentru distributia metanolului, a fluidului hidraulic, a inhibitorilor de coroziune si depuneri pentru fiecare put, impreuna cu conexiunile electrice si de control. Datorita adancimii apei din centrul de foraj, puturile submarine (arbori submarini) si colectorul vor include, de asemenea, sisteme de protectie impotriva “over-trawling”-ului,
  • e. O conducta din aliaj flexibila, izolata, incalzita electric (DEH), rezistenta la coroziune, pentru a transporta productia de la centrul de foraj la platforma pentru ape de mica adancime,
  • f. O conducta de tip ombilical de la platforma pentru ape de mica adancime pana la centrul de foraj, care transporta metanolul, fluidul hidraulic, inhibitorul de coroziune si depuneri la puturile subacvatice si colector. Conducta de tip ombilical sustine de asemenea cablurile electrice si de control.

Candidatilor, Operator Economic individual sau asociere de Operatori Economici, li se solicita sa dovedeasca o medie a cifrei de afaceri anuala in ultimele 3 exercitii financiare incheiate (2014, 2015, 2016) de cel putin 750.000.000 dolari.

Candidatii trebuie sa fi avut experienta in ultimii 10 ani in proiectarea si instalarea de platforme offshore. In aceasta privinta sunt incluse o serie de conditii tehnice.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport pret-calitate.

Vezi fisa de date atasata