Explozia care a avut loc marti la terminalul Baumgarten din Austria a provocat o majorare cu peste 20% a pretului la gaze naturale pe bursa din Londra, pentru a atinge maximul ultimilor patru ani, potrivit Bloomberg.

Astfel, pretul in Marea Britanie s-a majorat cu 23 % pana la 73,7 pence / therm (British Thermal Units) pe ICE Futures Europe, cel mai inalt nivel din decembrie 2013.

O explozie de origine accidentala, potrivit politiei, a avut loc marti in jurul orei locale 08,45 (07,45 GMT) la terminalul Baumgarten, urmata de un incendiu care a fost "rapid pus sub control".

Cu o capacitate anuala de 40 de miliarde de metri cubi, prin terminalul Baumgarten, inaugurat in 1959, tranziteaza 6 milioane de metri cubi pe ora in aceasta perioada a anului, potrivit Gas Connect.

Terminalul Baumgarten, in apropiere de granita slovaca, este unul dintre principalele centre de distributie din Europa centrala pentru gazele care ajung din Rusia si din Norvegia in Austria. Deserveste, pe langa Italia si Croatia, o parte a vestului continentului, via Germania.

Guvernu italian a declarat starea de urgenta in aprovizionarea cu gaze, asigurand insa ca va compensa reducerea importurilor apeland la stocurile nationale, potrivit AFP.