Este in continuare posibila reaparitia unei crize energetice in Ucraina, ca urmare a esuarii negocierilor cu Gazprom privind livrarile de gaze. Acestea vor fi reduse incepind de luni, deoarece Kievul nu a reusit sa plateasca decit o mica parte a datoriilor.

Negocierile dintre grupul rus Gazprom si compania ucraineana Naftogaz au inregistrat un nou esec, astfel incit aprovizionarea cu gaze a Ucrainei risca sa fie redusa incepind de luni, relateaza agentiile de presa.

"Negocierile cu partea ucraineana care s-au desfasurat in ultimele doua zile nu au dus la nici un rezultat", a declarat purtatorul de cuvint al Gazprom, Serghei Kuprianov. "Deoarece situatia a ramas intr-un punct mort, Gazprom, pentru a-si garanta interesele economice, isi va reduce livrarile de gaz spre Ucraina cu 25 la suta incepind de la 3 martie, ora 10.00", a adaugat Kuprianov.

Ucraina, care a platit circa 1 miliard de dolari in aceasta saptamina, inca mai are datorii consistente catre Gazprom. In plus, negocierile din ultimele zile nu au dus la nici un acord care sa determine cadrul cooperarii in domeniul gazului pe viitor.

Reducerea livrarilor de gaze catre Ucraina risca sa afecteze si numeroase tari din Uniunea Europeana, in conditiile in care Ucraina este o importanta tara de tranzit. Potrivit Gazprom, Comisia Europeana si partenerii sai europeni au fost "avertizati dinainte cu privire le evolutia situatiei". In 2005, UE a fost afectata pentru scurt timp de o situatie de criza legata de incetarea livrarilor de gaze din Rusia catre Ucraina.