Romgaz a semnat marți la Palatul Victoria contractul de achiziție a acțiunilor americanilor de la Exxon în proiectul Neptun Deep. Prezent la eveniment, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră și că estimările arată că există cantități suficient de mari pentru a asigura gaz și pentru țările din regiune și din UE.

Tranzactia Romgaz-ExxonFoto: Guvern, Facebook

Prin semnarea acestui contract, a spus premierul, Romgaz și OMV Petrom vor putea să extragă gaze din Marea Neagră nu mai târziu de 2026 și „ținând cont că estimarile ne dau garanții că există cantități suficient de mari să putem asigura gaz și pentru vecinii noștri atât din regiune cât și din Uniunea Europeană.”

„Vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanții OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim pe cât posibil ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat - finele anului 2026.”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus că acesta este startul unor investiții de miliarde de euro în Marea Neagră și că speră ca primele gaze să fie extrase cel mai târziu la finele anului 2026 și de ce nu chiar la începutul anului 2026.

Tranzacția prin care Romgaz va prelua participația americanilor de la Exxon în proiectul Neptun Deep a fost aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

Tranzacție de peste 1 miliard de dolari

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat marți, 3 mai, la sediul Guvernului, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Romgaz din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

  • „Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacției, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027.”, a declarat Aristotel Jude, Directorul General al Romgaz.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni EMEPRL, au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și David Muniz, Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România.

Din partea Romgaz au participat directorul general Aristotel Jude, directorul economic - Răzvan Popescu, președintele Consiliului de Administrație (CA), secretar de stat- Dan Dragoș Drăgan, membrii CA - Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu și Cezar Batog.

Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de vice președintele - Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Știrbu și Thomas Welzel.

Ce este proiectul Neptun Deep: Explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale

Proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom, doar că ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

Contractul ar fi urmat să fie semnat după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022, lucru care s-a întâmplat.

Deloitte România a anunțat luna trecută că a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep.

Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.