Comisia Europeana a anuntat joi ca a deschis o ancheta impotriva companiei Gaz de France, pe care o suspecteaza ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata. CE incearca deschiderea pietei energetice europene pentru concurenta.

"Investigatia Comisiei se va concentra pe comportamentul care ar putea impiedica sau reduce competitia pe piata furnizarii de gaze naturale in Franta", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Conform purtatorului de cuvint al Comisiei, citat de agentiile de presa, Gaz de France ar fi putut actiona prin limitarea importurilor de gaze naturale in Franta. "Suspectam ca exista multe incalcari ale regulilor comerciale din Uniunea Europeana", a declarat Todd.

CE nu a stabilit inca un termen limita pentru finalizarea investigatiei. Companiile care au incalcat reglementarile europene antitrust risca plata unor amenzi semnificative si obligativitatea de a-si modifica practicile de afaceri.

Executivul de la Bruxelles doreste divizarea marilor grupuri energetice prin separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, pentru a facilita concurenta si a reduce astfel preturile. Mai multe state europene, printre care Franta si Germania, doresc insa sa pastreze dreptul de proprietate asupra retelelor de gaze, care sa fie insa administrate independent.

Ministrii energiei din cele 27 de state membre vor incerca sa gaseasca o solutie de compromis la 6 iunie.

UE pare dispusa sa ia masuri dure impotriva grupurilor de utilitati, vizate in acest sens fiind E.ON si RWE din Germania si EDF si GDF din Franta, daca nu va reusi sa impuna divizarea acestora.

Gaz de France, unde statul francez detine peste 80 de procente din actiuni, este prezenta in Romania, dupa ce in 2005 a preluat Distrigaz Sud.