Lukoil si Gazprom au descoperit in Marea Caspica un mare zacamant de petrol ale carui rezerve sunt estimate la peste 100 milioane tone petrol. Potrivit acordului dintre Rusia si Kazahstan, la exploatarea lui trebuie sa participle si KazMunaiGaz, careia ii va reveni jumatate din petrolul extras.

Informatia, scrie RBK Daily, a fost bine primita de piata de capital, actiunile celor doua companii rusesti urcand substantial in sedinta de joi a Bursei din Moscova. Compania Tzentrkaspneftegaz, infiintata in 2003 de Lukoil si Gazprom, a fost cea care a anuntat descoperirea.

Potrivit comunicatului comun dat publicitatii de Lukoil si Gazprom, rezervele se afla pe structura Tzentralnaia, situata in zona mediana a Marii Caspice, la granita dintre Rusia si Kazahstan.

„Titeiul slab sulfurat obtinut prin forare, este de densitate medie si cu un continut mediu de parafina”, a precizat seful biroului de presa al Lukoil, Dmitri Dolgov. In cazul in care rezervele vor fi catalogate drept comerciale, Lukoil si Gazprom vor primi cate 25% din participatia la exploatarea zacamantului, restul revenind KazMunaiGaz.