Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a majorat usor previziunile privind cererea globala de petrol pentru acest an si a anuntat ca aceasta va continua sa creasca si in 2009, datorita cererii din tarile in curs de dezvoltare, transmite International Herald Tribune. Astfel, intr-un raport lunar al institutiei se arata ca in 2008 cererea de petrol va urca cu 890.000 de barili pe zi, la 86,9 milioane de barili pe zi, cu 0,9% mai mult decat se arata in prognoza de luna trecuta.

In anul 2009, cererea globala de petrol va creste cu 1%, sau 860.000 barili, pana la 87,7 milioane de barili pe zi, mai scrie IHT.

"Preturile ridicate la produse petroliere au dus la scaderea cererii in statele dezvoltate, insa declinul a fost compensat de avansul semnificativ inregistrat pe pietele in curs de dezvoltare", se arata in raport. AIE se asteapta ca o scadere a cererii sa aiba loc mai ales pe piata din America de Nord, datorita situatiei economice din Statele Unite si a pretului ridicat.

Pe piata asiatica, barilul de petrol a ajuns joi la 137 de dolari, pe fondul ingrijorarilor privind un eventual conflict cu Iranul si a unui raport privind stocurile de petrol din SUA. Iranul este cel de-al patrulea mare producator de petrol din lume si al doilea mare exportator OPEC. Traderii se tem ca un eventual conflict cu Iranul ar putea determina aceasta tara sa blocheze stramtoarea Hormuz, care reprezinta un culoar de trecere pentru 40% dintre petrolierele din intreaga lume.