Ministrul economiei Varujan Vosganian a anuntat miercuri planurile privind prezenta mai multor companii energetice pe piata de capital. Astfel, Nuclearelectrica va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti in prima jumatate a anului viitor, iar Termoelectrica ar putea sa se alature companiilor de stat listate la bursa.

"In prima jumatate a anului viitor Nuclearelectrica va deveni o companie importanta pe bursa. Vrem sa majoram si capitalul listat al Transelectrica", a spus Varujan Vosganian, fara sa ofere insa alte detalii. Termoelectrica ar putea sa se alature companiilor de stat listate la bursa, fiind un "actor neasteptat" pe piata de capital, si ar putea deveni un motor investitional al sistemului economic romanesc, a mai spus Vosganian citat de NewsIn.

Pina in prezent, statul a listat Transgaz si Transelectrica, operatorii retelelor de transport de gaz si electricitate din Romania, in contextul in care i-a despagubit pe unii fosti proprietari deposedati abuziv de comunisti cu actiuni ale acestor companii.

Nuclearelectrica opereaza singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, care functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Compania intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare, cu puteri similare, pana in 2015, investitie de circa patru miliarde euro.

Termoelectrica produce energie electrica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura), fiind controlata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care detine 73,7% din actiuni.