Tarile europene incearca sa gaseasca noi solutii pentru reducerea dependentei de resursele energetice din Rusia. In acest sens, in Croatia se va construi un terminal de gaz lichefiat, in urma unei investitii de 800 de milioane de euro.

Un consortiu format din E.ON Ruhrgas (Germania), OMV (Austria), Total (Franta), RWE (Germania) si Geoplin (Slovenia) vor construi un terminal de gaz natural lichefiat (LNG) pe insula Krk, in Croatia, relateaza NewsIn.

Inceperea constructiei este planificata pentru sfarsitul anului 2009. Noul terminal de la Krk, din Croatia, este destinat rezervoarelor de GNL, cu un volum combinat de pana la 265.000 miliarde m3 si poate atinge o capacitate de aproximativ 10 miliarde metri cubi pe an. Terminalul va deveni operational in 2014, potrivit OMV.

Adria LNG este un proiect important de infrastructura pentru siguranta aprovizionarii cu gaze naturale a pietelor europene si constituie un pas important facut de OMV Gas & Power pe piata europeana de GNL (gaz natural lichefiat), aflata in continua crestere. Odata cu decizia guvernului croat de a confirma locatia pentru Adria LNG a fost facut un pas important in realizarea proiectului, mentioneaza comunicatul.

"Decizia de a construi Adria LNG la Krk este o alegere excelenta din punct de vedere strategic, pe care o gasim binevenita", a declarat membrul in Comitetul Executiv al OMV responsabil cu activitatea de Gaze naturale si Energie (Gas & Power), Werner Auli.

De noul terminal de GNL va beneficia intreaga regiune, datorita extinderii aprovizionarii cu gaze naturale. Decizia guvernului croat va incuraja, de asemenea, dezvoltarea consortiului, iar o decizie cu privire la participatiile partenerilor croati ar putea fi luata in perioada urmatoare, a mai anuntat OMV.

"Companiile croate pun la dispozitie expertiza tehnica si economica pentru a dezvolta cu succes impreuna noi proiecte. OMV Gas & Power este interesata de acest parteneriat promitator", a precizat la randul sau vicepresedintele Gas Logistics, Reinhard Mitschek.

Partenerii consortiului de proiect sunt: E.ON Ruhrgas (Germania) cu 31,15% din actionariat, OMV (Austria) cu o participatie de 25,58%, Total (Franta) cu 25,58%, RWE (Germania) detine 16,69% si Geoplin (Slovenia) cu 1% din actiuni.