Un zacamint de 100 de milioane de tone, cel mai mare zacamant de petrol din ultima perioada, a fost descoperit in Rusia de compania britanica Timan Oil & Gas. Dupa dimensiuni, el intra in categoria rezervelor strategice, dar britanicii au sanse la exploatare independenta, scrie cotidianul Vedomosti.

Timan Oil & Gas a stabilit amploarea campului petrolier de la Nijni Ciutinsk la 100,1 milioane tone, rezervele geologice fiind estimate la 272,9 milioane tone dupa clasificarea rusa. Prin intermediul fialialei sale Neftegazpromteh, compania britanica detine licenta de prospectare si exploatare a zacamantului de la Nijni Ciutinsk pana in 2024.

Conform legii rusesti privind resursele naturale, orice rezerva de peste 70 milioane tone intra in categoria celor strategice, ceea ce inseamna ca, in principiu, guvernul poate retrage licenta. Exista un mare dar: in acest caz, guvernul trebuie sa restituie investitiile facute.

Oricum, precizeaza Vedomosti cu referire la surse din interiorul executivului, nu exista un mecanism concret de aplicare a legii. Pe de alta parte, nici legea vizand investitiile straine in domeniile strategice ale economiei ruse nu poate fi aplicata in totalitate, pentru ca licenta a fost acordata inaintea intrarii in vigoare a actului normativ.

In plus, constata Valeri Nesterov, de la Troika Dialog, zacamintul in cauza este destul de complex si greu de exploatat, pungile de titei aflandu-se la o adancime care oscileaza de la 28 la 150 de km, ceea ce reclama utilizarea unei tehnologii destul de costisitoare.