Guvernul slovac a adoptat marti un proiect de lege care permite statului sa impiedice principala companie de distributie a gazelor, SPP, detinuta partial de germanii EON si francezii GDF Suez, sa majoreze tarifele la gaze naturale pentru gospodarii, anunta AFP.

"Am optat pentru dreptul de veto in conditiile in care statul, in calitate de actionar majoritar, are dreptul sa decida pretul gazelor", a declarat primul ministru Robert Fico, dupa o reuniune extraordinara a Cabinetului. Guvernul slovac sustine ca a luat aceasta decizie din ratiuni ce tin de controlul inflatiei.

Noua lege prevede ca autoritatea de control in domeniu, URSO, va lua in considerare doar cererile de revizuire a tarifelor care sunt aprobate de actionarii societatilor de energie.

GDF Suez considera ca aceasta initiativa reprezinta "o restrangere a drepturilor manageriale contractuale" obtinute in cadrul procesului de privatizare din 2002. "Vom analiza aceasta decizie si vom adopta masurile necesare", a precizat un purtator de cuvant al grupului francez.

GDF Suez si EON Ruhrgas detin 49% din actiunile SPP.

Extrem de criticat pentru termenii in care s-a semnat privatizarea SPP, premierul social-democrat Fico a propus, luna trecuta, sa rascumpere actiunile detinute de cele doua grupuri, la pretul platit in 2002.

Potrivit ministrului slovac al economiei, Lubomir Jahnatek, SPP a cerut o noua majorare a tarifelor la gaze incepand cu 2009. Doua cereri similare fusesera respinse in iulie si in octombrie.