Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca pretul petrolului va reveni la niveluri de peste 100 de dolari in perioada 2008 - 2015 si previzioneaza ca aurul negru va ajunge la o cotatie de 200 de dolari in 2030, fara a lua in calcul inflatia, potrivit raportului AIE asupra perspectivelor energetice mondiale, publicat joi si citat de AFP.

AIE califica aceste cifre drept "ajustari majore" in comparatie cu estimarile de anul trecut, motivate de "reevaluarea perspectivei costurilor de productie si a cererii"

AIE crede ca actuala criza financiara nu ar trebui sa puna sub semnul intrebarii investitiile pe termen lung in sectorul energetic, dar ar putea sa intarzie o serie de proiecte aflate in curs de derulare.

Agentia se declara ingrijorata de lipsa investitiilor in aprovizionarea cu petrol, pe fondul unei cereri mondiale in crestere, al majorarii costurilor de productie si al reducerii veniturilor companiilor petroliere.

In raportul publicat joi, Agentia evalueaza la 26.000 de miliarde de dolari necesarul de investitii in domeniul energetic, in perioada 2007-2030, pentru a compensa cresterea cererii si scaderea productiei.