Uniunea Europeana reactioneaza la situatia nou creata in conflictul privind gazul rusesc. Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana arata, intr-un comunicat, ca sistarea livrarilor de gaz rusesc este "complet inacceptabila" si ca livrarile trebuie reluate "imediat", informeaza AFP.

Premierul roman Emil Boc l-a informat pe comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, despre sistarea livrarilor cu gaze prin statia Isaccea 2 Transgaz, se arata intr-un comunicat al Guvernului. "Am dorit ca la nivelul Comisiei Europene sa existe, alaturi de problemele semnalate de alte tari, si o evaluare exacta a situatiei Romaniei", a precizat primul-ministru.

La randul sau, comisarul european a precizat ca se va implica, impreuna cu presedintele CE Jose Manuel Barroso, pentru a gasi o solutie privind situatia gazelor. Pana la rezolvarea situatiei si pe perioada in care furnizarea de gaze prin statia Isaccea este sistata, premierul roman si comisarul european vor fi in legatura permanenta cu Ministerul Economiei, mai precizeaza sursa citata.

UPDATE: La briefingul de presa de la Comisia Europeana, purtatorii de cuvant au prezentat pozitia din comunicatul de presa, adaugand ca UE le cere celor doua parti, Ucraina si Rusia, "sa inceapa imediat negocierile pentru rezolvarea definitiva a disputei". Presedintele COmisiei a intensificat contactele la cel mai inalt nivel cu cele doua parti, au mai spus purtatorii de cuvant.

Desi UE a subliniat clar ca nu vrea sa fie un mediator intre cele doua parti, Comisia nu crede ca declaratia oficiala de astazi, in care tonul este destul de dur, inseamna o mediere, dar reprezentantii Bruxelles-ului nici nu au putut preciza ce rol considera ca joaca in aceasta disputa.

"Este o disputa intre doua parti, iar UE nu este parte a ei. UE este afectats si de aceea le cere partilor sa ajunga la o intelegere, pentru a nu afecta consumatorii europeni", a spus un purtator de cuvant al Comisiei.

La randul sau, Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, a reamintit ca Rusia si Ucraina au dat asigurari ca interesele europenilor nu vor fi afectate, dar a adaugat ca angajamentele furnizorului si transportatorului trebuie onorate, pentru ca ei sa isi pastreze in continuare credibilitatea si sa arate ca sunt de incredere.

Care este sursa problemei? "Problema privind tranzitul gazului spre Europa este o chestiune intre ele. insa trebuie sa se aseze la masa negocierilor ca sa nu afectezse consumatorul european", a fost raspunsul CE.

Potrivit informatiilor Comisiei, tarile afectate pana acum, in care livrarile de gaz rusesc au fost oprite sau diminuate sunt Slovacia, Romania si Bulgaria, Macedonia, Slovenia, Grecia si Turcia, Polonia, Ungaria, Austria si Italia. Romania si Bulgaria se confrunta cu reduceri severe ale cantitaii de gaz livrata, iar comisarul Andris Piebalgs a discutat cu premierii celor doua tari, a mai spus purtatorul de cuvant.

Tarradellas a aratat ca, pentru a ajuta statele est europene, se vor aplica masurile prevazute de Directiva privind securitatea alimentarii cu gaz, adoptata in 204 si intrata in vigoare in 2008. Documentul prevede intrunirea unui Grup de Coordonare (Gas Coordination Group) care va decide ce masuri trebuie luate, dupa o evaluare foarte minutioasa a situatiei, pe baza informatiilor furnizate de statele membre.

"Situatia s-a schimbat dramatic in noaptea trecuta", a spus el, ceea ce a determinat convocarea Grupului pentru ziua de vineri. Pana atunci, statele membre trebuie sa gaseasca solutii la nivel national. Procedura este ca ele sa ia astfel de masuri de urgenta, dupa care pe baza prezentarii situatiei, decide Grupul la nivel european. La reuniunea de vineri au fost invitati si reprezentanti ai Gazprom si Naftogaz.

Masurile care pot fi luate, potrivit Directivei 2004/67/EC, sunt o combinatie intre actiuni de urgenta - dar intr-un numar extrem de redus, si actiuni pe termen lung, preponderente. In categoria primelor ar fi recurgerea la stocurile de rezerva, utilizarea unor combustibili aternativi sau a unor centrale electrice alternative, folosirea de gaz din productia interna. Alte masuri, mai degraba de perspectiva, ar fi existenta unor piete de gaz lichefiat, contracte pe termen lung, flexibilizarea sistemului, crearea uor capacitati transfrontaliere, construirea unei capacitati de transport si interconectarea acestora pentru livrari din tari membre, diversificarea surselor de gaz, coordonarea intre operatorii din distributie si transport.