E.ON si GdF Suez ar putea intra in consortiul international de aprovizionare a Ucrainei cu gaz tehnologic, a declarat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Gazul tehnologic este gazul care mentine presiunea in conducte. Anterior, si compania italiana ENI s-a aratat dispusa sa participe la aceasta structura. Comisia Europeana sustine ideea infiintarii unui concern international pentru a ajuta Ucraina sa achite gazul tehnologic.

"Intotdeauna sustinem ideile orginale de iesire din impas", a spus Laitenberger, citat de ITAR-TASS. Gazprom a anuntat ca acest consortiu international va cumpara gaz cu 450 dolari mia de metri cubi. "Acordul a fost elaborat de ENI, Gazprom, Ruhrgas si Gas de France. Suntem gata sa contactam OMV, Wingas si Gas Terra, care pot adera la consortiu", au declarat oficialii Gazprom.

Vicepremierul ucrainean, Gregori Nemyria, a declarat pentru publicatia Welt Online ca UE isi poate asuma provizoriu achitarea gazului tehnologic, de care Ucraina are nevoie pentru realizarea tranzitului de gaze pe teritoriul sau. "Ar putea fi o solutie la actualul conflict. Astfel, livrarile ar putea fi reluate pana cand ne vom intelege cu Rusia in privinta pretului la gaz".

"Ucraina nu trebuia sa ia ostatici milioane de europeni. Increderea fata de Ucraina este afectata", a declarat presedintele Nicolas Sarkozy. "In ceea ce priveste Rusia, sunt dintre cei care cred ca Europa are nevoie de un acod strategic si pe termen lung cu rusii. Dar Rusia trebuie, la randul ei, sa aduca mai multa claritate. Cand furnizezi doua treimi din gazele de care are nevoie Europa, trebuie sa-ti respecti clientii, la fel cum clientii trebuie sa-si respecte furnizorul", a spus seful statului adresandu-se, la Palatul Elysee, diplomatilor straini.

Gazul tehnologic necesar asigurarii presiunii in conductele de tranzit de pe teritoriul Ucrainei va costa, in primul trimestu, 730 milioane dolari, a anuntat premierul rus, Vladimir Putin, la intalnirea cu sefii marilor companii energetice europene, transmite RIA.