Presedintele Obama a anuntat, miercuri, ca Departamentul american pentru Energie a aprobat un imprumut destinat construirii a doua noi reactore nucleare in statul Georgia. Acestea ar fi primele reactoare construite pe teritoriul american in ultimii aproape 40 de ani.

Barack Obama a spus ca Southern Company va primi imprumut de la guvern 8,3 mld de dolari pentru acest proiect, scrie The New York Times.

Ajutorul oferit industriei energiei nucleare reprezinta unul dintre obiectivele administratiei Obama, care intentioneaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, sa ofere noi locuri de munca si sa sporeasca productia de energie la nivel national. Astfel, presedintele a declarat "sa nu faceti greseli - indiferent ca vorbim despre energie nucleara, solara sau eoliana, daca nu investim in aceste tehnologii acum, le vom importa in viitor".

Insa, exista si aspecte negative intrucat reactoarele au fost concepute de Westinghouse, o filiala Toshiba, iar multe dintre componente vor fi fabricate in strainatate. In plus, energia nucleara nu va determina limitarea importului de petrol.

Deocamdata nu este sigur daca reactoarele vor fi construite, intrucat planurile de constructie nu au fost inca aprobate. Southern Company a aplicat in urma cu doi ani la Comisia de Reglementare Nucleara a SUA pentru a obtine permisiunea de a construi cele doua reactoare. Compania spera sa obtina licenta respectiva pana la sfarsitul anului viitor.