Rusia si Polonia au incheiat un protocol in privinta tranzitului de gaze naturale, care prevede majorarea graduala a livrarilor catre Polonia de la 9,7 miliarde de metri cubi in acest an la 11 miliarde de metri cubi in 2012, informeaza Ria Novosti. Acest protocol pune capat unei dispute care dureaza de circa patru ani pe tema tranzitului de gaze naturale.

Moscova a promis autoritatilor de la Varsovia reduceri de tarife in cazul in care va fi cumparata o cantitate mai mare de gaze, a declarat, vineri, vice-premierul Igor Secin in urma unei intalniri cu omologul sau polonez Waldemar Pawlak. "O reducere este posibila in cazul in care volumul livrarilor de gaz creste", a spus Secin.

Pawlak a spus ca Varsovia va adopta acordul cu Rusia privind livrarile de gaze, doar in cazul in care Moscova ii va oferi o reducere de 10% a pretului gazului rusesc.

Noul acord spune ca Rusia va creste livrarile la 11 miliarde de metri cubi incepand cu 2012 pana in 2022, de la 9,7 miliarde de metri cubi in 2010. Tarifele de tranzit vor fi stabilite de catre EuRoPolGaz, o societate ruso-poloneza de operare in reteaua de conducte Yamal - Europa, care transporta gaz din peninsula Yamal spre Europa.

Uniunea Europeana, catre care Rusia furnizeaza un sfert din necesarul sau de gaz, si-a exprimat ingrijorarea ca noul acord ruso-polonez nu ar fi conform cu legislatia UE.

"Acordul ia in considerare noi elemente legate de reglementarea pietei UE", a spus Pawlak.