O nou mina din sudul Indiei - tara care are o nevoie cruciala de noi surse de energie pentru a-si alimenta cresterea economica - ar putea contine cele mai mari rezerve de uraniu din lume, estimeaza secretarul Departamentului de energie atomica, citat de AFP.

Mina Tumalapalli din statului Andhra Pradesh (sud-est) ar putea furniza pana la 150.000 de tone de uraniu, a declarat Srikumar Banerjee, dupa patru ani de studii efectuate in acest sit.

"S-a confirmat ca mina contine 49.000 de tone de minereu si exista deja indicii potrivit carora cantitatea totala ar putea fi de trei ori mai mare", a precizat acesta.

"Daca acesta este cazul, ar fi cea mai mare mina de uraniu din lume", a adaugat el.

Estimarile precedente sugerau ca doar 15.000 de tone de uraniu ar putea fi extrase din mina, primele operatiuni urmand a incepe la finele lui 2011.

Nu a fost oferit insa niciun detaliu legat de calitatea uraniului, un elemente esential in conditiile in care India are si alte mine de uraniu, dar calitatea lor este inferioara celei furnizat de tari precum Franta, Kazahstan sau Rusia.

Energia nucleara nu acopera in prezent decat 3% din consumul de energie electrica din India. Procentul ar trebui sa ajunga la 25% la orizontul anului 2050 iar India cauta in prezent noi surse de uraniu in intreaga lume.​