"Nu ma intereseaza! Ma deranjati!". Asa a raspuns Sergiu Toader, fostul presedinte al Grupului Realitatea-Catavencu, la intrebarea privind stenogramele din dosarul Vantu. In schimb, Doru Buscu, directorul editorial al Academiei Catavencu, sustine ca nu a tinut cont de ordinele lui Vantu. Directorul editorial al Realitatea Tv, Catalin Popa a declarat ca omul de afaceri nu putea sa controleze editorial postul de televiziune. Cei trei sefi din cadrul trustului de presa controlat de Vantu apar in stenogramele unor conversatii telefonice cu Vantu, care arata cum se implica Vantu in politica editoriala a trustului si ce fel de ordine dadea in acest sens.

Una din cele mai ample stenograme are ca subiect discutiile dintre fostul presedinte al Grupului Realitatea-Catavencu, Sergiu Toader si Sorin Ovidiu Vantu. Sergiu Toader a refuzat sa comenteze stenogramele si a transmis urmatorul SMS: "Orice ati dori nu ma intereseaza. Ma deranjati!"

Doru Buscu despre stenograme: Academia Catavencu nu a tinut cont de indicatiile lui Vantu

  • Acestea sunt doar o parte din convorbirile lui Vantu. Academia Catavencu nu a tinut cont de indicatiile lui Vantu si independenta editoriala s-a vazut si se vede cu fiecare editie. Nu cred ca exista vreo publicatie din lume care sa fi scris mai mult si mai negativ despre propriul patron asa cum a facut-o AC cu Vantu.
  • Este insa grav ca institutiile statului fac publice discutiile personale pe care le am eu. Eu sunt ascultat si apoi stenogramele apar in public. Eu sunt jurnalist de 20 de ani si critic pe cine este la putere. Cu ce drept sunt prezentate conversatiile mele in public? Ele nu au legatura cu cazul Vantu. Am sa dau in judecata Parchetul si SRI. Trebuie sa ma consult mai intai si cu avocatii.
  • Daca luam discutiile obisnuite ale oricui si le decontextualizam, sigur ca te poti rusina de ce spune acel om. Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu ma rusinez de discutiile cu Vantu. Este insa un simptom de prostie sa pui in discutie independenta editoriala a AC.
  • Am sa discut cu Vantu si in continuare. Pentru ca un ofiter cu apucaturi securiste ma asculta nu inseamna ca nu am sa mai discut cu Vantu. Sa isi rezolve problemele medicale si am sa il sun sa vorbim.

Doru Buscu despre interceptarea mail-urilor redactorilor care au plecat de la AC pentru a infiinta Kamikaze:

  • "Eu nu am interceptat nici un mail. A fost vorba despre un grup de redactori care planuiau sa plece de la Academia Catavencu. Multi regreta acum pentru ca sunt la pamant. Ei aveau o adresa de mail comuna pe care conversau. A ajuns pe mana unuia din ei si mi-a adus desfasuratorul conversatiei. Rezulta ca ei planuiau sa plece de mai mult timp. Eu nici nu stiu cine le-a luat. Ele au fost postate la panoul redactiei. La Catavencu totul se discuta".

Catalin Popa, directorul editoarial al Realitatea TV: Ideea ca Vantu controla programul Realitatea TV e ridicola

Intr-o declaratie facuta pentru realitatea.net, directorul editorial al Realitatea TV, Catalin Popa, sustine ca Sorin Ovidiu Vantu nu s-a implicat in politica editoriala a postului de televiziune.

  • Eu cred ca se incearca acreditarea ideii ca Vintu personal controla programul Realitatea TV. Si daca si-ar propune acest lucru, ideea ca un mogul sa faca asta Vintu, Patriciu e ridicol, pentru ca la o televiziune, lucrurile se schimba de zeci de ori intr-o zi. Sa-ti imaginezi ca un om de afaceri sta si se uita intruna la televizor si controleaza ceea ce se da pe post, indiferent de ceea ce se intampla, e absurda. Si chiar daca Vintu ar putea sugera un anumit tip de comportament, asa cum poate reiesi din stenograme, tot ele arata ca acest fapt nu se petrecea. Exemplu: episodul de la PDL -Corina Dragotescu in care Vintu spunea sa nu mai transmita de la sediu, or, Realitatea a transmis toata noaptea si a trimis si o camera de filmat. La fel, episodul cu Nistorescu in care spunea ca nu vreau sa dau pe post un anumit material, a declarat pentru realitatea.net, directorul editorial al Realitatea TV, Catalin Popa.