Consiliul National al Audiovizualului a decis in sedinta de joi, 11 august, sa amendeze cu 25.000 de lei postul Antena 3 pentru emisiunea "La ordinea zilei" difuzata in perioada 08 - 12 iulie 2011. "In editiile respective a fost abordat si un subiect legat de examenul de bacalaureat sustinut in Franta de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, informatiile prezentate fiind insuficient verificate, demonstrandu-se ulterior ca acestea au fost eronate", se arata intr-un comunicat al CNA.

Potrivit deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA), postul nu a respectat prevederile referitoare la obligatia asigurarii informarii obiective a publicului si dispozitiile care reglementeaza dreptul oricarei persoane la propria imagine.

"E vorba de o incalcare a informarii corecte (...) problema care ramane e a documentului, actului, care inteleg ca e fals si ca Antena 3 a fost practic intoxicata", a declarat presedintele Consiliului, Rasvan Popescu, citat de Agerpres.

Membrii CNA au primit mai multe sesizari in acest caz, printre care si una de la Partidul Democrat Liberal (PDL) privind emisiunile "La ordinea zilei" din 8, 11 si 12 iulie, transmite Agerpres. "Timp de mai multe minute, la inceputul emisiunii din 11 iulie 2011, la adresa PDL si a ministrului Daniel Funeriu au fost proferate de catre moderatoarea emisiunii o serie de acuzatii, ministrul fiind calificat drept 'mincinos', desi acesta clarificase inca din data de 9 iulie 2011 situatia promovarii examenului sau de bacalaureat", se arata in sesizarea PDL.

Comunicatul de presa remis de CNA arata ca "la stabilirea sanctiunii a fost retinuta si incalcarea art. 64 alin. (1) lit b) si alin. 2 din Codul audiovizualului, potrivit caruia '(1) In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta. (2) In cazul in care informatiile prezentate se dovedesc a fi eronate in mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie sa aduca rectificarile necesare in cel mai scurt timp si in conditii similare de difuzare'", precizeaza comunicatul de presa.

Cazul Funeriu - Antena 3

Reamintim ca Antena 3 a prezentat vineri, 8 iulie, in direct un document despre care Radu Tudor a spus ca ar fi primit de la un telespectator. Documentul arata ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat in Franta din prima incercare si ar fi trebuit sa sustina si un examen oral, din cauza unor note slabe obtinute la proba scrisa.

Sambata, 9 iulie, Funeriu a iesit intr-o conferinta in care a adus clarificari privitoare la modul in care a trecut examenul de bacalaureat, la un liceu din Strasbourg (Franta), in 1989. "Antena 3 a comis un fals in acte, prezentand un document ce este o calomnie fara precedent", a declarat ministrul, anuntand ca a decis sa actioneze in instanta postul Antena 3 pentru fals si uz de fals.

Luni, 11 iulie, PDL a anuntat ca a decis sa formuleze plangeri catre CNA si sa nu isi mai trimita reprezentantii la emisiunile Antena 3.

Citeste si: