Executivul a adoptat marti doua hotarari care transpun in legislatia romaneasca memorandumurile pe care Guvernul le-a semnat cu Banca Mondiala si cu Banca Europeana de Investitii, in vederea acordarii de asistenta tehnica Romaniei pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, a anuntat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Acesta a precizat ca fondurile vor fi mult mai dificil de absorbit in perioada 2014-2020 decat in actuala perioada de programare.

  • "Obiectul acestor memorandumuri este asigurarea de catre cele doua institutii financiare internationale de expertiza pe doua componente: o expertiza legata de absorbtia actuala pe perioada 2007-2013 a fondurilor structurale si de coeziune si pe de alta parte, pentru pregatirea pentru perioada 2014-2020", a declarat ministrul.

Dupa intrarea in vigoare a celor doua Hotarari de Guvern, ministerele vizate vor incheia acorduri de servicii cu cele doua institutii financiare, pentru fiecare dintre domeniile specifice identificate ca avand nevoie de asistenta.

Banca Mondiala va acorda Romaniei asistenta in ceea ce priveste modernizarea sistemului cadastral, analiza cadrului legislativ national privind investitiile publice, rationalizarea investitiilor publice, dezvoltarea capacitatii privind analiza economica pentru dezvoltarea de politici publice, sprijin pentru definitivarea strategiei privind schimbarile climatice, dezvoltarea unor strategii pentru dezvoltarea regiunilor sarace si comunitatilor defavorizate, strategii pentru combaterea saraciei si a somajului, studii privind situatia economica si sociala a comunitatii roma.

In ceea ce priveste sprijinul acordat de Banca Europeana de Investitii, ministrul Orban a mentionat protectia mediului, precum si domeniile in care pot fi utilizate instrumente de inginerie financiara. De asemenea, BEI va mai acorda sprijin pentru activitatea de management a Autoritatii de Management pentru Programul Operational de Transport, cat si pentru activitatea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri din Romania.

  • "Cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare suntem in negociere si speram ca, nu mai tarziu de luna aprilie, sa putem ajunge la un acord privind asistenta pe care si aceasta institutie financiara internationala ne-o va furniza", a afirmat Leonard Orban.

Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a spus ca Executivul a stabilit astazi acordarea de asistenta tehnica, in scopul sustinerii proiectelor majore de infrastructura, de mediu, de energie, finantate din fonduri europene si considerate prioritare de catre Guvern.

In acest sens, Guvernul a mandatat Ministerul Afacerilor Europene sa incheie proiecte de asistenta tehnica cu operatori economici, companii, autoritati locale care implementeaza proiecte majore.

"S-a decis, intr-o prima etapa, constituirea unui task-force, format din echipe operative de experti in domenii precum mediu, transporturi, achizitii publice, care sa acorde asistenta tehnica beneficiarilor, in scopul accelerarii absorbtiei fondurilor europene. Proiectul va fi realizat in cadrul facilitatii de asistenta tehnica, sub forma a doua contracte subsecvente, vizand proiectele de mediu si cele privind infrastructura rutiera", a subliniat ministrul. Cele doua contracte vor fi lansate pana la finele acestei luni si vor fi contractate in cursul lunii mai. Acestea vor avea o durata de 6 saptamani si un buget estimat de circa 85.000 euro, respectiv 72.000 euro fara TVA.

Intr-o a doua etapa, in termen de sase luni, Ministerul Afacerilor Europene va incheia un acord-cadru de servicii cu operatorii economici care implementeaza proiecte mari. Acest acord va fi incheiat pe o perioada de doi ani, grupat in functie de tipul de proiecte si tipul de activitati de sprijin. Activitatile de acordare a asistentei tehnice vor viza consultanta in managementul achizitiilor publice, verificarea rapoartelor si facturilor prestatorilor de servicii si lucrari, intocmirea dosarului cererii de rambursare, indrumarea, rezolvarea unor probleme juridice, etc. Ministrul Leonard Orban a estimat ca suma pentru finantarea acordului-cadru va fi de aproximativ 4,6 milioane de euro, pentru un sprijin destinat celor 100 de proiecte, sprijinite cu pana la 150 de zile de asistenta tehnica.