UPDATE Comisia Europeana a trimis scrisori de "presuspendare" pentru programele Transport, Regional si Cresterea competitivitatii economice

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 25 octombrie 2012, 13:37 Economie | EuROfonduri


Comisia Europeana a informat joi dimineata autoritatile romane printr-o scrisoare ca a decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE - "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice", anunta Comisia intr-un comunicat de presa. Presuspendarea survine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor. Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.

In urma celor trei scrisori de joi (cate una pentru fiecare program vizat), Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile.

Comisia arata in comunicatul citat ca presuspendarea a venit "ca urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme". Creantele vor fi insa rambursate autoritatile romane vor lua masurile cerute de Bruxelles.

In plus fata de presuspendare, Comisia Europeana a anuntat si corectii financiare pentru cele trei programe sus-mentionate si pentru programul Mediu. Aceste corectii ar acoperi intre 10 si 25% din plati. "Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte, corect implementate, din cadrul aceluiasi program", au declarat oficialii CE citati in comunicat.

"Autoritatilor romane le revine acum sarcina de a demonstra ca sistemele de gestionare si control functioneaza. In prezent, ceea ce conteaza sunt actiunile urgente", avertizeaza Comisia Europeana.

Ministerul Afacerilor Europene precizeaza ca, la 25 octombrie 2012, Comisia Europeana a notificat  autoritatilor romane decizia sa de presuspendare integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partiala a Programului Operational Sectorial Transport (POS T) si a Programului Operational Regional (POR).

La POS T, au fost presuspendate doua din cele patru axe prioritare ale programului:
 • axa 1, 'Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE'
 • axa 2, 'Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil'. In cadrul acestor axe, au fost pre-suspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).
In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2, 'Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport'. Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) inainte de 1 octombrie 2011, iar masura de presuspendare se aplica doar pentru contractele publicate in SEAP dupa aceasta data. 

Decizia Comisiei Europene se bazeaza pe  rezultatele misiunilor de audit efectuate in iunie si iulie 2012 pentru aceste trei programe operationale gestionate de Directia Generala de Politica Regionala si Urbana (DG REGIO) a Comisiei Europene. Comisia a luat nota de actiunile intreprinse pana in prezent de partea romana pentru remedierea deficientelor din sistemul de gestionare a fondurilor structurale si de coeziune, dar a apreciat ca este nevoie de masuri suplimentare care sa creasca credibilitatea sistemelor de management si control (in special in privinta achizitiilor publice, precum si a prevenirii fraudei si conflictelor de interese).

Partea romana are la dispozitie doua luni pentru a realiza aceste masuri dupa primirea versiunii in limba romana a scrisorilor de notificare a presuspendarii, precizeaza MAEur.

Ulterior, in functie de rezultatele inregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plata trimise de partea romana, fie hotararea de a suspenda platile pentru o perioada de mai multe luni.

In toata aceasta perioada, implementarea proiectelor si platile interne catre beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de astazi a Comisiei Europene.

"Din decembrie 2011, partea romana a luat mai multe masuri legislative, institutionale si procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul sa se rodeze, iar rezultatele sa fie vizibile si sa se poata reflecta corespunzator in constatarile Autoritatii de Audit romane si ale auditorilor Comisiei Europene", a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, citat in comunicatul ministerului.

In aceasta ordine de idei, el a mentionat crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achizitiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achizitii publice la nivelul autoritatilor de management, sustinerea procesului de standardizare a documentatiilor de atribuire in sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achizitie publica la nivelul beneficiarilor privati pentru evitarea unor abordari diferentiate de la un program operational la altul si reducerea in acest fel a riscului unor nereguli in achizitiile publice derulate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene.

Desi initial se intentiona presuspendarea a 4 din cele 5 programe operationale gestionate de DG REGIO, Comisia Europeana nu a considerat necesar sa ia o decizie de acest gen pentru Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).

Pentru Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT), gestionat tot de DG REGIO, procesul de transmitere a declaratiilor de cheltuieli la Comisia Europeana nu a fost intrerupt la 1 iulie 2012 si continua si in prezent. Autoritatea de management a PO AT functioneaza in coordonarea Ministerului Afacerilor Europene.

In luna iunie 2011, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice. Ulterior, in iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat au fost identificate si pe alte programe operationale   semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice.

La sfarsitul lunii iulie 2011, Comisia Europeana a cerut partii romane sa indeplineasca o serie de conditionalitati la nivelul sistemului de management si control care sa ofere garantii suficiente privind credibilitatea acestuia.
Pe baza actiunilor intreprinse de partea romana, Comisia Europeana a  decis la 22 decembrie 2011 reluarea rambursarii de plati pentru toate programele operationale. Aceasta decizie a fost luata cu conditia ca Romania sa realizeze pana la 30 iunie 2012 o serie de masuri legate de organizarea interna a structurilor diferitelor autoritati de management, precum si de domeniul achizitiilor publice.

Conform celor convenite in decembrie 2011, partea romana a intrerupt, de la 1 iulie 2012, transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare, iar Comisia Europeana a efectuat in aceeasi luna misiuni de audit. Sunt vizate patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Transport (POS T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si  Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).

In luna august 2012, Comisia Europeana a propus aplicarea de corectii financiare in cuantum de 10 pana la 25 % pentru aceste programe operationale, propunere care face in acest moment obiectul unei proceduri de conciliere cu partea romana. Daca sunt acceptate de Romania, sumele vizate de corectii pot fi folosite pentru alte proiecte din cadrul aceluiasi program.
Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane  (POS DRU), gestionat de Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune (DG EMPL), are o situatie aparte, fiind in stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeana a propus o corectie financiara de 25 %.

Pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA), gestionat de  DG EMPL, si Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT), procesul de transmitere a declaratiilor de cheltuieli la Comisia Europeana nu a fost intrerupt la 1 iulie 2012 si continua si in prezent.
Fondurile alocate pentru fiecare program operational si stadiul absorbtiei acestora pana la 30 septembrie sunt precizate pe pagina de internet a MAEur.

Informatii de context despre gestionarea fondurilor europene in Romania:


 • Timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajata intr-un dialog continuu cu autoritatile romane cu privire la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Au fost identificate probleme si au fost solicitate solutii cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. In decembrie 2010, in urma unei initiative a presedintelui Jose Manuel Barroso, Romaniei i s-a solicitat sa elaboreze si sa puna in aplicare un plan de actiune continand masuri corective concrete pentru abordarea deficientelor identificate. In plus, s-a recurs la expertiza externa din partea institutiilor financiare internationale pentru a oferi asistenta Romaniei in pregatirea si implementarea proiectelor.

 • Au fost efectuate misiuni de audit de catre Comisie si autoritatea romana de audit in 2010 si 2011. In urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiente grave cu privire la sistemul de gestionare si control pentru fondurile structurale din Romania si a intrerupt platile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) si al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. In decembrie 2011, Comisia a reluat platile, in urma angajamentului ferm al Romaniei de a imbunatati sistemul de gestionare si control pentru achizitiile publice. Autoritatilor romane li s-a solicitat ca, pana la mijlocul anului 2012, sa demonstreze ca sistemul functioneaza in mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate in iunie/iulie 2012 atat de auditori nationali, cat si de auditori ai Comisiei arata ca persista deficiente grave. In aceste conditii, Comisia nu poate efectua plati.
 • Scrisorile de presuspendare trimise reitereaza actiunile care trebuie intreprinse la nivel national si indica masurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare si control eficient. Aceste masuri nu constituie o surpriza, deoarece a existat un dialog constant intre autoritatile romane si Comisie cu privire la masurile necesare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6652 vizualizari

 • +25 (31 voturi)    
  Oare (Joi, 25 octombrie 2012, 13:48)

  Angoasat [utilizator]

  Cum poti numai sa te gandesti ca UE va oferi miliarde de euro pe mana unui hotz ordinar care se ascunde in spatele ochelarilor si care rezista doar sprijinit de arsenalul media pro-rus
  • -19 (31 voturi)    
   Hoti cu si fara ochelari (Joi, 25 octombrie 2012, 14:07)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Toti au furat cu lopata, si acum adunam 'roadele muncii' maretei doamnei Udrea.

   Ce e insa interesant e ca guvernul USL reuseste ce nici incompetentii infractori de la PDL nu au reusit.

   Unii mai buni ca altii...
   • -15 (23 voturi)    
    Transport si Regional (Joi, 25 octombrie 2012, 15:10)

    Colonel [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Adica Berceanu si Udrea. Cresterea competitivitatii economice, adica Videanu. La cate fraude au facut nici nu ma mira.
    • +11 (11 voturi)    
     justitia unde e ? (Joi, 25 octombrie 2012, 16:21)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

     Problema e ca partidele si-au facut un sistem de distributie fonduri europene in care pagubit ramane bugetul national(adica toti romanii) si nu cei care fac fraude. Cumva se fura legal daca nu e tras nimeni la raspundere.

     Ala care a primit 150mii E pentru un teren de fotbal la marginea satului, ramane cu banii. Bugetul tarii ramane pagubit cu suma respectiva pentru fiecare frauda similara.

     Ia sa plateasca cel care a facut frauda o penalizare de 25% din proiect, si sa fie bagat la inchisoare.
    • +5 (7 voturi)    
     Si de Mazare ce ai de zis? (Joi, 25 octombrie 2012, 18:44)

     Ellias [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

     Nu mai dati cu bata in cei ce nu mai sunt: zii ce au facut USL de cand sunt la putere? In afara de-a cheltui bani pentru referendumuri, mite electorale, schimbari de profesionisti, de dragul de-ai "pune pe ai nostrii" in functii cheie..ce au facut? Doar se plang tot timpul de Basescu: acum sunt ei la putere de atata vreme. Ce fac? Ii da la obsedatul ala terorist de Columbia, alias mazare, pe mana porturile pe unde se face trafic la greu, cazinoul din Constanta care l-a ruinat, lui Voiculescu ii da acum iar un fotoliu cald in guvern ca sa poata sta linistit sub umbrela guvernului ponta-copy paste, si lista continua. Se bat si ponta si antonescu cu pumnul in piept ca pe ei ii doare undeva de Uniune..acum sa ii vedem ce pot ? Ca sunt bagati in gat pana dincolo in tot felul de coruptii. Abia astept ziua cand si pivnicereasa o sa ajunga langa "pretenu" bombonel, de mana cu ponta si antonescu. O shleahta de hoti si de puscariabili: asta a ajuns parlamentul si guvernul Romaniei...o gradinita de handicapati mintal si de hoti de cultura si diplome de "dottore". Acum sa-i vedem ce pot.
     • +1 (5 voturi)    
      realitate (Vineri, 26 octombrie 2012, 8:05)

      ravi [utilizator] i-a raspuns lui Ellias

      Penalizarea (suspendarea fondurilor) este bonusul pe care-l orimesc romanii pentru guvernele conduse de Traian Basescu.
   • -2 (8 voturi)    
    ma lasi... (Joi, 25 octombrie 2012, 15:50)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    da bai asa e...

    cele mai bune sezoane estivale le-am avut cand a fost Udrea ministru...

    bah si daca a furat atata , de ce nu o ancheteaza nimeni? cum ii ancheteaza pe altii din USL
    • -2 (6 voturi)    
     Asa e domnule (Joi, 25 octombrie 2012, 17:55)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     in Romania toti hotii sunt anchetati si pedepsiti.
     Uitasem amanuntul asta.

     De ce iare ne taie fondurile atunci ?
     Lasati deoparte ochelarii de cal si acceptati ca USL si PDL nseamna DOAR crima organizata.
     Vad ca sunt multe sentimente pro PDL aici, niciodata nu am inteles de ce.

     Cat despre ancheta pe care Udrea ar merita-o... think twice. O mana spala pe alta, iar Udrea nu de pomana este pretena cu alt mare geniu: Vanghelie.

     Cei anchetati de regula sunt micii tapi ispasitori, tehnica asta fiind veche, monstenita de la Secu. Acum vreo 25 de ani arestau macelari si argumentau ca lipsa alimentelor vine de la faptul ca ei vindeau pe sub mana.
     Si traditia continuua
     • +1 (5 voturi)    
      partial TRUE... (Vineri, 26 octombrie 2012, 0:14)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

      partidele sunt pline de jeguri

      dar 6 luni de USL, imi e scarba de prostii care i-au votat...
    • +3 (3 voturi)    
     Ancheta... (Joi, 25 octombrie 2012, 18:37)

     cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Va veni,stai calm..
     • -2 (4 voturi)    
      si eu trag speranta (Joi, 25 octombrie 2012, 19:04)

      VictorS [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

      insa nu cred ca se va intampla.
      Cei care au finante grele (cum e Udrea si Videanu) au parte de sprijinul tutoror pentru ca vor finanta (obligat fortat) urmatoarele campanii electorale. Iar acestia doi sunt bine conectati in ambele tabere (USL si PDL).

      Pe Mazare il vad in cativa ani cetatean brazilian. La milioanele si mintea lui, nu cred ca o sa il doar prea tare... Asta am ajuns, o tara de turnatori bisnitari... acestia au succes, omul de rand cu cat e mai cinstit e mai batjocorit.
  • +6 (6 voturi)    
   Depinde la care ochelari te referi (Joi, 25 octombrie 2012, 15:52)

   Sore [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Toate sanctiunile pe care le-a adoptat UE in perioada asta, cu privire la cele trei programe pe care s-au transmis scrisorile astazi + POSDRU se datoreaza neregulilor constatate pentru perioada 2009 - 2011 plus, ce-i drept, problemelor de sistem (cum ar fi slaba capacitate de detectare a conflictelor de interese sau fraudei), pe care actuala guvernare le-a preluat de la precedentele si pe care, de cand le-a preluat, nu le-a rezolvat.
   • +2 (4 voturi)    
    analiza (Joi, 25 octombrie 2012, 16:56)

    Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui Sore

    Nu iti trebuie analize de laborator sa observi ca cei mai multi dintre infractori (actuali parlamentari sau membri de partid PSD) trag cu dintii pt un nou mandat in parlament...
  • +4 (6 voturi)    
   PONTA a devenit sinonim pentru Minciuna si Prostie (Joi, 25 octombrie 2012, 15:52)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   PONTA a devenit sinonim pentru Minciuna si Prostie
  • +1 (1 vot)    
   reaitate (Vineri, 26 octombrie 2012, 7:58)

   ravi [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

   Asta inseamna ca trebuie sa trimita pe adresa Cotroceni sa vada si ''Omul'' ce a patronat.
 • +18 (26 voturi)    
  Incepe... (Joi, 25 octombrie 2012, 13:51)

  Rollo [utilizator]

  .... sa se clatine sandramaua USL-ista... Sa speram ca va cadea pana pe 9 decembrie.
  • +3 (5 voturi)    
   Vezi ca le incurci (Joi, 25 octombrie 2012, 16:09)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Rollo

   E vb de deficiente din 2010 , 2011 care au persistat si la auditul din iunie 2012. Nu e doar USL de vina, marea vine a PDL aici ( 2 ani , comparativ cu jumate de an la USL)
   • +3 (3 voturi)    
    Si cei anteriori PDL (Joi, 25 octombrie 2012, 18:54)

    Ellias [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

    ai uitat de ei? Ai uitat ca tarisoara asta in '89 nu mai avea nici un sfantz datorii externe? Cine a condus tara asta si cine a adus-o in groapa? Chioru a luat datoriile cand deja tara era in groapa. De admirat ca si-a bagat capul in latzul lui Iliescu....numai un nebun ca el putea face asta. Acum iliescu, voiculescu si sleahta, arunca matza moarta in curtea marinarului, insa nu e chiar asa....va spun eu ca datoriile sunt mai demult...nu numai din 2009-2011, insa nu s-a facut nici un audit serios..fiinca au avut gtija sa pun ain functii oamenii lor...iar cand Basescu a venit la conducere...a inceput "curatenia de toamna"..a se citi arestarile facute de justitia libera.
 • +19 (23 voturi)    
  Dazed and confuzed (Joi, 25 octombrie 2012, 13:59)

  Trojan.H [utilizator]

  De ce nu era bun guvernul Boc? Sau MRU? Ca ce? De ce a trebuit sa voteze "pulimea" USL-ul? Ca ce?
  • -17 (23 voturi)    
   pentru ca (Joi, 25 octombrie 2012, 15:11)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   pierdem fondurile europene din cauza fraudelor din guvernul Boc. Au furat, au furat si au furat iar acum 2 luni, la analiza, s-au vazut rezultatele.
   • +6 (10 voturi)    
    atunci de ce nu s-au taiat de atunci (Joi, 25 octombrie 2012, 15:26)

    dj [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    fondurile, ca pana sa fie ponta premier nici nu era macar zvon de asa ceva? De ce se intampla dupa ce el e de 6 luni la guvernare?
    • -3 (5 voturi)    
     C-așa vor mușchii Comisiei Europene. (Joi, 25 octombrie 2012, 19:44)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui dj

     Nu pot suporta gândul că, în România, au suferit o grea înfrângere.
     Nu le-a convenit că 30 de oameni i-au înjurat la Congres.
   • +2 (6 voturi)    
    Pana acum nu le-au vazut? (Joi, 25 octombrie 2012, 16:14)

    p.a.u.l [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Exact acum s-a gandit comisia sa se uite peste rapoarte, nu? Ani de zile de cand se fac proiecte cu bani europeni nu s-au gandit sa se uite, nu? Esti genial, prietene!
    • +1 (3 voturi)    
     Scurta memorie are lumea! (Vineri, 26 octombrie 2012, 6:19)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui p.a.u.l

     De la articol pana la comentariu' asta ai uitat ce ai citit - sau n-ai citit de loc articolul. Sa-ti aduc aminte:

     Verificari si controale s-au facut de mai multe ori, din 2010 incepand. In 2011 la mijloc guvernul de atunci isi luase angajamentul ca va remedia deficientele. In decembrie, EU a reluat platile - dovada ca ceva-ceva s-a miscat spre bine pana atunci. La inceput de mai anul asta USL a preluat guvernarea. Dupa jumatate de an de guvernare, n-a fost in stare sa miste nimic, ba chiar a stricat si ce se facuse de la mijlocul lu' 2011 pana in decembrie 2011, asa ca UE a taiat platile din nou.

     Personal nu consider guvernarea PDL nemaipomenita, dar nici nu cred ca s-ar fi putut face mult mai mult. Oamenii din varful guvernului nu pot face mult mai mult decat le permite calitatea oamenilor din subordine, si acolo din nefericire inca sunt foarte multi pusi in functie de dinainte de '89, nu doar din vremea guvernarilor PSD. Dar macar unele chestii bune tot s-au intamplat pana sa vina USL la putere. In jumatate de an insa USL a reusit sa strice aproape tot ce s-a construit in opt ani anteriori. Singura justitia ce se mai tine tare, dar cum si acolo vor fi schimbati oameni, nu ma astept sa supravietuiasca nici progresul facut acolo daca USL castiga alegerile parlamentare.
   • +1 (1 vot)    
    nu este vorba numai de furturi... (Vineri, 26 octombrie 2012, 11:51)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    iar de furat au furat cu totii, sunt multi oameni din subordinea guvernului implicati in fonduri europene...
    problema este ca actuala guvernare nu a fost in stare sa remedieze nimic din neregulile constatate, ca nu au stiut sa gestioneze relatia cu ue, din contra, imaginea este la marginea prapastiei...
    in toate tarile ue au fost depistate nereguli in cheltuirea banilor europeni, ori legislatia ue este greoaie si prost inteleasa, ori si la altii, la fel ca la noi, oamenii nu sunt intotdeauna corecti...
    problema era doar de remediere a acestor deficiente, ori ponta nu a rezolvat acest lucru, mai ales ca se stia ce ne asteapta... si mai ales ca critica mereu vechiul guvern pentru absorbtia mica a fondurilor ue, etc...
    asta doare cel mai mult, sa dai din gura este usor cand esti in opozitie, sa nu-i lasi pe altii sa guverneze, mai greu este sa treci la fapte cand esti la putere...
    ei arunca incontinuu vina pe altii, de parca ei au lasat tara pe primul loc in ue, uitand de privatizarile cu cantec care ne fac astazi viata un iad, uitand ca au cheltuit toti banii pe pensii si salarii stiind ca nu vor mai guverna curand, etc...
 • +21 (25 voturi)    
  ponta .....gica contra (Joi, 25 octombrie 2012, 14:04)

  geocrin [utilizator]

  Cum ramane cu teoria si practica d-le dotorre ?
  In teorie spune-ai ca abia acum Romania este pe drumul cel bun .
  Dar reactiile si faptele in teren va contrazice dotorre .
  Sunt inca multi naivi care vor intelege abia in primavara realitatea si capacitatea acestui guvern de aventuristi .
 • +14 (16 voturi)    
  Sa dea dumnezeu ! (Joi, 25 octombrie 2012, 14:19)

  alnimanui [utilizator]

  Altfel USL va atata nationalismul si EU va marii presiunea la cazane.
  • -3 (5 voturi)    
   tarile EU (Joi, 25 octombrie 2012, 15:14)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui alnimanui

   sunt nationaliste. Noi suntem singurii care promovam democratia si slugarnicia si iubirea fata de europa. Dincolo fiecare isi iubeste tara. Sunt nationalisti si rasisti. Noi daca suntem nationalisti suntem atacati de basisti ca am fi anti europa. Repet, toate tarile dezvoltate din europa sunt ultranationaliste. Daca va place sa fiti slugi plecati din Romania.
   • +3 (3 voturi)    
    General (Vineri, 26 octombrie 2012, 8:00)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    Colonele, vezi ca nu prea sesizezi nuanta dintre "a-si iubi tara" si respectiv "a fi nationalist".

    A-ti iubi tara inseamna in primul rand a vedea defectele pentru in scopul de a incerca mai apoi sa le corectezi.

    Nationalistii de regula vad doar ce doresc sa vada si dau vina pe altii pentru toate problemele tarii.

    Cu alte cuvinte: din iunie incoace noi, romanii, ne comportam d.p.v. politic ca niste golani primitivi, iar d.p.v. economic suntem la fel de corupti (daca nu mai rau) ca inainte de USL!

    Pe scurt, in timpul PDL eram corupti, iar acum, in timpul USL & Becali suntem
    mai corupti + golani politici!

    P.S.: Iti place sa te plimbi prin europa cu biletin si fara viza? Na, voteaza-i pe tampitii de USL-isti si poate scapi de "beleaua" asta!
   • +1 (1 vot)    
    realitatea (Vineri, 26 octombrie 2012, 8:15)

    ravi [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

    In SUA luni dimineata se strang elevii in careu la steag si se canta imnul SUA. La noi de ce nu se face asea?
    • -1 (1 vot)    
     mai draga... (Vineri, 26 octombrie 2012, 13:53)

     lucyan [utilizator] i-a raspuns lui ravi

     eu nu stiu daca americanii s-au luat dupa noi sau noi dupa ei, cert este ca inainte de 89 faceam acest lucru iar in fiecare zi cantam imnul in clasa...
     nu stiu ce sa zic, oare americanii sunt comunisti?
     • 0 (0 voturi)    
      realitatea (Duminică, 28 octombrie 2012, 3:06)

      ravi [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

      Muzica la imnul pe care-l cantam in 1989 este muzica de acum a imnului din Albania.
    • 0 (0 voturi)    
     ca nu (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 11:36)

     pb80tm [utilizator] i-a raspuns lui ravi

     1 ca nu-l stiu
     2 ca parinti lor nu-l stiu
     3 nu se face vanzare la tigarile de la buticu de peste drum
     4ca nus la scoala
     5 din cauza lu basescu
     si nu in ultimul rand ca nu sunteti in usa
  • 0 (0 voturi)    
   si e rau... (Joi, 25 octombrie 2012, 16:35)

   Dacos [utilizator] i-a raspuns lui alnimanui

   sa fii nationalist? sau e mai bine sa fii...internationalist (a se citi "european")? ca tot e la moda!
 • +18 (22 voturi)    
  acu' e oficial, pontulica? (Joi, 25 octombrie 2012, 14:33)

  dj [utilizator]

  sau nici acum nu e suficient de clar pentru mataluta?
 • +14 (18 voturi)    
  Incompatibil cu guvernarea ! (Joi, 25 octombrie 2012, 14:36)

  gristero [utilizator]

  Vezi simpatica lighioana,rezultatele excelentei tale guvernari? Vezi ca esti incompatibil cu guvernarea?
  Acum roaga-l pe bunul tau coleg si prieten,co-lider USL Crinisor, ca in numele prieteniei si respectului ce-l poarta d-nei Merkel, s-o roage pe ea sa ne ajute!
  Poate dregeti busuiocul!
  • -2 (6 voturi)    
   Ai perfecta dreptate (Joi, 25 octombrie 2012, 16:11)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui gristero

   Numai ca suspendare e cauzata de rezultatele excelente ale guvernarii Boc.

   Mai postacilor ati sarit pe articolul asta, criticand la Ponta, dar nu va dati seama ca de fapt bati in boculet si madam udrea,
 • +7 (7 voturi)    
  Asa Ponta (Joi, 25 octombrie 2012, 15:14)

  xolv [utilizator]

  Mai rasteste-te odata la Barroso si Merkel!
 • +1 (1 vot)    
  Nu ca vreau eu sa fiu carcotas (Joi, 25 octombrie 2012, 15:59)

  Meier Iuliana Georgiana [utilizator]

  Dar imi poate indica cineva o cale spre sursa acestui articol? Sau macar un facsimil al comunicatului Comisiei.

  Multumesc!
 • +3 (3 voturi)    
  wow! (Joi, 25 octombrie 2012, 16:02)

  corvus coraX [utilizator]

  chiar îmi doresc să câştige USL alegerile. Românii o merită cu vârf şi îndesat
 • +5 (7 voturi)    
  Stau si ma uit (Joi, 25 octombrie 2012, 16:06)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  si vad ca doar cu mici exceptii "militare" de gen "colonel", mai toti sunt constienti de faptul ca triada comunista pro-rusa, nea/a adus in prag de faliment!
  E bine!
  As vrea sa/i vad pe romani in primavara!
  Care vor mai scapa!
  Sa vedem cate cepe degerate vor mai face toti cei care vor vota triada comunista!
  Abia astept sa/i vad pe milogi, bosorogi si lenesi ce spume vor mai avea la gura la primavara!
  Ce fonduri?
  Ce pomeni?
  A, nu, pomeni vor fi; ceva colive, parastase...
  Vreau sa/i vad cum te va da cu tifla triada comunista pro-rusa!
  • 0 (2 voturi)    
   Da!! (Vineri, 26 octombrie 2012, 1:31)

   Cocolina [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Si io astept de mult timp...astept sa vad cum uslasii lobotomizati si paraziti ai societatii vor muri de foame de la iarna incolo...Poate asa voi gasi si io pe cineva dornic sa munceasca la fermà,ca toti nesimtitii traiesc in tara asta doar pe alocatii si somaj...
 • 0 (6 voturi)    
  Incompetenti (Joi, 25 octombrie 2012, 16:08)

  GeorgeMiron [anonim]

  Comisia europeana arata ca atat Basescu & PDL au fost incompetenti (deficiente grave identificate in 2010-2011 cu tot cu asistenta internationala) cat si USL-ul, care nu a venit cu nici o masura pentru corectarea problemelor.

  La multi ani regelui Mihai!
  • +4 (4 voturi)    
   regele ca regele, da....poporul (Vineri, 26 octombrie 2012, 8:36)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeMiron

   Sincer, cred ca problema este la noi, poporul roman.
   Daca ne punem oglinda in fata, vom vedea ca:
   1. suntem lenesi
   2. suntem cam certareti
   3. nu stim sa ne recunoastem defectele.
   4. Ne dam patrioti dar abia asteptam sa plecam din tara (si nu vorbesc aici de motive speciale: persecutii, casatorii, etc...).

   PAS_1:
   Sa nu mai dam vina pe turci, tatari, rusi, unguri, bulgari, nemti, francezi, etc.....pentru problemele noastre!
 • -4 (8 voturi)    
  este clar (Joi, 25 octombrie 2012, 16:22)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Trebuie sa fii retard sau rau intentionat sa afirmi ca aceste masuri sunt doar rezultatul guvernarii USL-iste. Asta nu inseamna ca cei de la USL ar fi mai breji. Din punctul meu de vedere PDL = USL si HotNews = Antena3. Lupta e pentru ciolan se anunta stransa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by